Bani nu-s, dar… Cererile pentru subvenționare continuă să fie acceptate

Imagine simbol: Bani.md

Imagine simbol: Bani.md
Imagine simbol: Bani.md

Chiar dacă fondul de subvenționare în agricultură pentru acest an a fost epuizat, iar procesul de recepționare a cererilor de la agricultori fusese stopat pe 27 septembrie, iată că pe 12 octombrie Guvernul a decis ca recepționarea cererilor să continue pînă pe 31 octombrie.
Astfel, cei care nu au reușit să depună dosarele la Agenția pentru Intervenție și Plăți în Agricultură(AIPA) pot să o facă acum.
Doar în primele trei zile după reluarea acestui proces, au parvenit, de la agricultorii din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași, 125 de dosare, cu solicitarea a 12,5 milioane de lei.
Informația a fost oferită pentru ”Expresul” de către Valeriu Botnari, șeful Serviciului teritorial AIPA Ungheni, responsabil de cele trei raioane. Ce-i drept, sumele solicitate vor fi autorizate spre plată deja în 2017.
Speranța moare ultima
De cum a aflat noutatea, Anatolie Pascaru, conducătorul unei gospodării țărănești din Valea Mare, s-a grăbit să ajungă la Ungheni, la consultanții AIPA, ca să depună dosarul de solicitare a subvenției. Aici s-a pomenit în fața unei cozi formate din zeci de alți agricultori, veniți din diferite localități ale regiunii. Toți își așteptau cuminți rîndul, cu mapele pline de documente.
”Am venit pe 14 octombrie, că e zi de sărbătoare religioasă. În plus, a plouat afară și nu pot ieși la muncă în cîmp”, a explicat agricultorul, ca apoi să facă o remarcă: ”Văd că sunt mulți ca mine”.
Chiar dacă știu că nu au nici o șansă să primească subvențiile solicitate acum, agricultorii speră că măcar la anul îi vor ridica. Cum s-ar zice: speranța moare ultima.
Consultanții AIPA au parte de zile de muncă fierbinți. Mesele lor de lucru au devenit neîncăpătoare pentru dosarele depuse de agricultori, iar telefoanele sună încontinuu.
Din cauza numărului sporit de vizite, angajații Serviciului teritorial al AIPA din Ungheni au renunțat pînă și la pauza de masă. ”Muncim la maxim. Agricultorii ne iau cu asalt”, ne-a spus Valeriu Botnari.
În cifre și dosare
Potrivit datelor oferite de Serviciul teritorial AIPA Ungheni, de la reînceperea procesului de recepționare a cererilor, cele mai multe solicitări de subvenționare au venit din partea agricultorilor din raionul Nisporeni. Pînă la 14 octombrie, ei depuseseră deja 49 de cereri, solicitînd, per total, 9 milioane 176 mii de lei.
Cu zece dosare mai puțin, adică 39, depuseseră agricultorii din raionul Călărași. Suma solicitată era de 2 milioane 753 mii lei.
Cei mai pasivi s-au dovedit a fi agricultorii din raionul Ungheni, care depuseseră, pînă pe 14 octombrie, 37 de dosare, cu suma solicitată 3 milioane 165 mii lei.
Valeriu Botnari a subliniat că Nisporeniul a marcat, în acest an, o premieră. Niciodată agricultorii de aici nu au fost atît de activi și nu au solicitat atîtea subvenții. Și Ungheniul a marcat o premieră, dar una negativă. Agricultorii de aici au demonstrat o pasivitate pronunțată.
”De obicei, în anii precedenți, unghenenii erau fruntași. Numărul de cereri și sumele solicitate erau echivalente cu numărul de cereri și suma totală din celelalte două raioane luate împreună:  Călărași și Nisporeni”, a precizat dînsul.
Dar mai există cîteva zile la dispoziție, așa că, potrivit oficialului, lucrurile ar putea să se schimbe esențial, căci, vorba dînsului, ”așa sînt moldovenii: lasă totul pe ultima sută de metri”.
Apropo
Potrivit unui comunicat al Guvernului, beneficiarii urmează să primească în 2017 suportul financiar solicitat, în condițiile în care în anul curent autoritățile au trebuit să facă față unui efort bugetar suplimentar, prin care s-au achitat atît obligațiile de plată pentru 2016, cît și aproape toate restanțele la plata subvențiilor pentru anii 2014 și 2015, în sumă de circa 480 milioane de lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *