Povestea unei instituții de poveste

În fotografie: Sărbătoare la grădinița ”Povestea”

În fotografie: Sărbătoare la grădinița ”Povestea”
În fotografie: Sărbătoare la grădinița ”Povestea”

Baloane colorate, flori, cîntece, dansuri și multă veselie. Acestea au fost ingredientele sărbătorii ce a avut loc pe 8 septembrie la grădinița ”Povestea” din Nisporeni. În acea zi, instituția a marcat 30 de ani de la deschidere.
Mesajele de felicitare și urări de bine au curs rîu. Cu flori și daruri au venit în ospeție la grădiniță părinți, bunici, dar și reprezentanți ai autorităților publice locale. A venit chiar și ministrul
Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca. A avut și un motiv special: copiii lui au frecventat această grădiniță, de care-l leagă doar amintiri frumoase.
Dar cîți foști copii ce au trecut prin grădinița ”Povestea”, actualmente părinți, își aduc aici odraslele. Printre aceștia e și Ecaterina Chirvas. Acum, băiețelul ei de cinci ani vine la aceeași grădiniță, pe care a frecventat-o cîndva mama. ”Mi-amintesc cu drag cum veneam și eu, cu ani în urmă, cu mama la grădiniță. Îmi plăcea foarte mult aici, pentru că erau multe jucării, pe care nu le aveam acasă”, povestește tînăra mămică. Susține sus și tare că a făcut alegerea cea mai bună pentru copilul său, ”căci aici sînt cei mai buni educatori și cele mai bune condiții pentru copiii noștri”.
Evenimentul a fost un bun prilej pentru cei mai longevivi educatori, inclusiv directoarea grădiniței, Tatiana Cociu, care are o vechime în muncă de 25 de ani, dintre care 15 – în calitate de directoare.
”Cu 30 de ani în urmă, la Nisporeni și-a început activitatea o grădiniță mare și frumoasă, cu 360 de copii în 13 grupe. Mai tîrziu, peste vreo 15 ani, a venit criza: condițiile în grădiniță s-au înrăutățit, o mare parte din grupe s-au închis, rămînînd să activeze doar patru grupe cu 60 de copii”, povestește Tatiana Cociu, după care continuă: ”Au mai trecut cîțiva ani, timp în care ne-am străduit să schimbăm tabloul trist pe unul colorat și, cel mai important, să creăm un mediu de siguranță și favorabil pentru copiii noștri. Am reparat grădinița, am deschis alte cinci grupe plus un centru de reabilitare al copiilor”.
La ora actuală, în grădiniță activează 9 grupe, fiind înscriși 265 de copii.
Chiar dacă, în prezent, ”Povestea” arată bine și s-ar părea că are un final fericit, totuși există loc și pentru mai bine, susține directoarea. Cea mai mare dorință a ei este să identifice soluții financiare pentru reparația interioară a încă două blocuri, ceea ce ar permite deschiderea unor noi grupe de copii. Asta ar însemna crearea a încă 120 de locuri în grădiniță pentru micuții din Nisporeni. ”Solicitări pentru înscrierea la grădiniță vin și vin, dar, din păcate, nu avem locuri”, spune Tatiana Cociu.
În zi de sărbătoare, amintirile le-au copleșit și pe educatoarele Vera Guțu și Valentina Andronache. Ambele lucrează aici de 20 de ani. Fiind întrebate prin ce se deosebesc copiii de azi de cei de acum douăzeci de ani, ele au spus cam același lucru: actualii copiii sînt exagerat de dădăciți de către părinți, ceea ce îi va face mai vulnerabili în fața greutăților vieții de adult. Pe de altă parte, dînsele sînt de părerea că noțiunea de copilărie, care reprezintă cea mai frumoasă perioadă a vieții unui om, a fost, este și va rămîne neschimbată de-a lungul timpului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *