Încă o toamnă sub semnul ceramicii la Iurceni. A 28-a la număr

ceramicaDis-de-dimineață, pe 11 septembrie, Parcul de cultură românească ”Fîntîna Mare” din Iurceni și-a deschis larg porțile pentru cei 24 de meșteri olari, care s-au grăbit să ajungă cît mai repede aici, pentru a reuși să-și aranjeze lucrările înainte de sosirea vizitatorilor.
De cum și-au etalat oalele, ulcioarele și tot felul de obiecte din ceramică, mesele lor au fost luate cu asalt. Ca de obicei, la mare căutare au fost oalele și ulcioarele. Pe semne, gospodinele au prins gustul sarmalelor preparate în ele, iar gospodarii – cel al vinului turnat în ulcioare de lut.
Primarul de Iurceni, Ion Bocan, s-a declarat satisfăcut de prezența în număr mare a oaspeților la bîlci. ”La un moment dat, mașinile ce veneau formaseră o coadă de mai bine de un kilometru”, a făcut dînsul o remarcă.
A fost o duminică cu adevărat frumoasă. Evenimentul a culminat cu o horă a satului ce s-a încheiat în zori de zi.
”De fiecare dată, ne străduim să organizăm bine acest festival, care reprezintă o carte de vizită nu doar a Iurceniului, ci și a raionului. Credem că ne-a reușit și în acest an”, ne-a spus Aurelia Andronache, șefa Secției Cultură și Turism Nisporeni.
Apropo, pentru organizarea sărbătorii, primăria Iurceni a cheltuit circa 15 mii de lei. Consiliul Raional Nisporeni a oferit 10 mii de lei pentru premierea olarilor. Printre premianți se numără și trei olari din Nisporeni: Adrian și Zaharia Triboi din Ciorești și Gheorghe Panțiru din Iurceni.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii, Uniunea Meșterilor Populari din Moldova, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural și Imaterial, Consiliul Raional Nisporeni și Primăria Iurceni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *