Eveniment. La Nisporeni a plouat cu prune
De dragă dimineață, pe 18 septembrie, aroma prunelor a împînzit parcul local, acolo unde și-au dat întîlnire producătorii și procesatorii de prune din raionul Nisporeni. Sub sălcii stufoase, au fost amenajate mese doldora cu prune proaspete și uscate, dar și o diversitate impresionantă de produse din prune.
Ce mai, prunele au stat în capul mesei și au fost adevărate regine ale zilei.
Era și firesc să fie așa, căci, în acea zi, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului prunei.
”Am venit la festival cu prune uscate, cu sîmburi și fără sîmburi. Avem prune în ciocolată, checuri cu prune, prune cu miez de nucă. Avem și o… fripturică din prune”, povestește Nona Tîmbur din Nisporeni. Colega ei, Mariana Țopa, adaugă imediat că produsele de la uscătoria de prune din Nisporeni, pe care o reprezintă, ajung și în Federația Rusă, și în Lituania, și alte țări. Anual întreprinderea usucă și exportă circa 200 tone de prune.
Mă apropii de o altă masă. Și aici sînt întîmpinată cu bunăvoință. ”Avem uscătoria noastră. Sîntem tare ocupați acum, dar am reușit să pregătesc, astă noapte, cîte ceva pentru sărbătoarea de azi: ruladă din prune cu miez de nuci în jeleu cu mentă, prune cu miez de nuci fierte în vin alb și miere de albine, chec, pîine cu prune, prune caramelizate. Avem și țuică din prune, țuică pe bază de miez din sîmburi de prune, care este bună pentru radiculită”, spune Ana Ursu din Vărzărești, îndemnîndu-mă să gust ceva din bucatele ei.
”Din păcate, la noi pruna nu este apreciată la justa ei valoare. Ne place tot ce este mai scump și adus din străinătate, în timp ce produselor noastre, gustoase și sănătoase, nu le acordăm atenție”, adăugă Ana Ursu, după care accentuează:”Nici nu vă puteți închipui cîte beneficii, cîtă energie pot aduce doar cîteva prune uscate, consumate în fiecare dimineață la cafea”.
Nu am reușit bine să mă îndepărtez, căci mă trag de mînecă soții Lidia și Ion Bargan din Boldurești. Ei au o livadă de pruni, ce se întinde pe o suprafață de un hectar. În timp ce bărbatul îmi întinde generos un păhărel cu țuică de prune, gospodina casei mă îmbie să gust din adjika preparată de ea din… prune. ”La noi o mănîncă și copiii, pentru că e dulce, dar și picantă”, explică Lidia Bargan, menționînd că a descoperit rețeta recent, ”în internet”. I-a plăcut și, cu siguranță, va fi, de acum încolo, una dintre rețetele ei preferate.
Are dreptul la viață!
Deși, în ultimul timp, s-au cam întețit festivalurile și tot felul de sărbători, gazdele Festivalului prunei susțin că și acesta are dreptul la viață. ”La Nisporeni cresc cele mai gustoase prune. Oamenii, indiferent de unde vin, se pot convinge de acest lucru vizitînd festivalul nostru”, a declarat Ghenadie Verdeș, președintele interimar al raionului.
”Sărbătoarea de azi vine să scoată în evidență o identitate a locului nostru: sîntem printre cei mai mari producători de prune din Moldova și ar fi păcat să fim modești și să nu recunoaștem acest fapt, să nu-l promovăm”, a adăugat Grigore Robu, primarul de Nisporeni.
”În secolul al XIX-lea, restaurantele din Franța, dacă nu aveau în meniu pruna de Basarabia, nu se considerau restaurante de calitate superioară. Dumneavoastră astăzi aduceți un nou suflu acestui produs, o nouă viață”, li s-a adresat participanților la festival viceministrul Agriculturii, Iurie Ușurelu. Oficialul și-a exprimat încrederea că festivalul respectiv va deveni unul național.
Impresionați de cele văzute au rămas și membrii unei delegații din Portugalia. ”Aici am descoperit gustul extraordinar al prunelor cu nuci fierte într-un sos din vin roșu și lămîie. Este ceva extraordinar. Sper că la anul vor fi prezenți la festivalul din Nisporeni și reprezentanții regiunii Sabrosa, pe care o reprezint”, a declarat pentru ”Expresul” Jose Marquez, președintele Camerei municipale Sabrosa, Portugalia.
Pe tot parcursul zilei, buna dispoziție a fost menținută de colectivele artistice din raion, care au prezentat un spectacol de zile mari.
Festivalul prunei a fost organizat de Consiliul raional Nisporeni, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură și primăriile Nisporeni și Vărzărești.
Lasă un răspuns