E de plîns sau încă nu? Avem de a face cu o secetă îndelungată

Imagine simbol: www.bzi.ro

Imagine simbol: www.bzi.ro
Imagine simbol: www.bzi.ro

Toată lumea plînge. Mai bine de două luni n-a plouat. Nici o picătură de apă n-a căzut. În grădini, livezi, vii, peste tot s-au format fisuri în care încape palma. Pe drumuri s-a format un strat gros de praf.
Și din nou agricultorii bat alarma. Nu-i ploaie, nu pot începe semănatul culturilor de toamnă.
Ce a mai afectat seceta din acest an și care este starea de spirit a agricultorilor la ora actuală?
UNGHENI
Seceta a afectat cel mai mult porumbul, floarea soarelui, sfecla de zahăr. O spune Viorel Scutaru, șeful Direcției Agricultură și Alimentație Ungheni. ”Asta e situația. Nu ai cu cine te bate”, spune dînsul, oarecum resemnat.
”Așteptăm ploile. Meteorologii anunță că, în următoarele zile, vor cădea precipitații în canitate de le 3 la 10 litri pe metru pătrat. Asta înseamnă că vom putea începe cu bine semănatul grîului de toamnă”, face o remarcă mai optimistă Viorel Scutaru.
Potrivit dînsului, din cauza secetei, trei ani consecutiv nu s-a semănat rapiță în raion.
Efectele negative ale secetei s-au resimțit și în livezi, dar și în vii. O mare parte din mere nici nu au reușit să se coacă, că deja au căzut la pămînt. ”Orice plantă, atunci cînd nu are cantitatea necesară de apă, încearcă să supraviețuiască. În rezultat, pomii fructiferi aruncă la pămînt o parte din roadă, strugurii au mai puțin suc în boabe, sfecla de zahăr nu are suc și devine zbîrcită”,  explică Viorel Scutaru, după care încheie: ”Trebuie să ne mulțumim măcar cu ceea ce avem. Au fost ani și mai răi, cînd, din cauza secetei, a fost compromisă toată roada. Acum, situația e mai bună”.
NISPORENI
”A plouat la Ungheni în aceste zile?”,  a întrebat din start Grigore Florea, șeful Secției Agricultură, Industrie Prelucrătoare, Relații Funciare și Cadastru Nisporeni.
După întrebare au urmat și of-urile. ”E jale mare la noi. Nici un strop de ploaie nu a căzut, e urît de tot. Toată lumea plînge, plîngem și noi. Din cauza secetei, copacii în livezi se usucă, butucii de viță de vie – la fel. Roada la porumb și floarea soarelui a fost mai mică – tot din cauza lipsei de precipitații. Ce să mai zic? Nimic bun”.
”Ce-i de făcut?”, întreb. Răspunsul nu a întîrziat să vină: ”Trebuie de luat măsuri concrete. Să venim cu niște soiuri noi de pomi fructiferi, de viță de vie, rezistente la secetă; să conservăm apa în sol prin aplicarea tehnologiilor no-till și mini-till, să extindem fîșiile forestiere pe terenurile degradate”. Apoi face o concluzie deloc îmbucurătoare: ”De lucru este mult, dar bani nu avem”.
CĂLĂRAȘI
Ceva mai optimist s-a arătat Anatol Vulpe, șeful Direcției Agricultură, Relații Funciare și Cadastri Călărași. ”Nu-i chiar de plîns”, a spus-o franc, după care a continuat: ”Părerea mea este că nu-i atît de strașnic. Anul acesta ne-am bucurat din plin de roadă, începînd cu primele fructe și pînă la legume. La noi, cei care produc legume deja nu mai așteaptă ploaia, căci au sisteme de irigare”, susține dînsul.
Pe de altă parte, Anatol Vulpe are o îngrijorare – fără ploaie nu poate fi început semănatul de toamnă. Chiar și așa, dînsul mai are încă speranța că precipitațiile își vor face apariția în cel mai scurt timp. ”Agricultorilor care vin la mine le spun: ”Băieți, pregătiți tot ce este necesar: tehnica, semințele, și, de cum vine ploaia, imediat introduceți semințele în sol”.
Potrivit lui, încă nu au trecut termenele pentru lucrările de semănat. Grîul de toamnă poate fi semănat cel tîrziu pînă la mijlocul lunii octombrie. Așa că timp încă mai este.
”Chiar și dacă vom întîrzia puțin, nu e nici o problemă. Anul trecut tot nu au fost ploi la început, am semănat mai tîrziu, dar roada a fost foarte bună”, spune dînsul, după care punctează: ”Dumnezeu ne dă, dar noi niciodată nu sîntem mulțumiți, cu părere de rău”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *