Vor scăpa de o bombă ecologică

Imagine simbolȘ www.publika.md

Imagine simbolȘ www.publika.md
Imagine simbol: www.publika.md

Noutăți bune pentru locuitorii din Vărzărești, dar și pentru ecologiștii nisporeneni. În curînd, din gunoiștea neautorizată de la marginea satului nu va mai rămînea nici urmă. În prezent, circa 60 la sută din mormanul de gunoaie adunat aici în ultimii 12 ani au fost evacuate la poligonul de deșeuri din Nisporeni.
Primarul localității, Constantin Ungureanu, și-a exprimat speranța că, pînă la Sfînta Maria, marcată la 28 august, tot gunoiul va fi evacuat din sat, iar terenul unde se afla gunoiștea, va fi arat, astfel ca să fie exclusă orice tentativă de a o reînvia.
”Acest teren aparține locuitorilor satului, este o parte din grădinile lor, iar după ce îl vom curața de gunoi le voi spune să fie buni și să-l are, să-l lucreze”, a precizat primarul. Potrivit dînsului, lichidarea gunoiștii va costa circa 50 mii de lei, bani ce vor fi alocați, pe etape, din bugetul local. Constantin Ungureanu a recunoscut că suma respectivă nu este suficientă pentru toate lucrările, de aceea s-a decis ca o parte din gunoi să fie conservată pe teritoriul satului. ”Lichidarea unei gunoiști ca la carte ar costa vreo cîteva sute de mii de lei, dar noi nu avem așa bani”, a spus dînsul.
Primarul este conștient de faptul că lichidarea gunoiștii va fi un lucru făcut pe jumătate, dacă nu vor fi create condiții de depozitare a gunoiului nou. În acest sens, dînsul a comunicat că deja s-a găsit soluția. ”Avem o decizie a consiliului local să asigurăm cetățenii cu tomberoane și coșuri din plastic, dar, deocamdată, avem probleme de ordin documental cu întreprinderea de salubrizare din Nisporeni, care va presta serviciile de evacuare a deșeurilor”, a explicat edilul.
Au fost stabilite deja și tarifele pentru serviciile respective. Astfel, agenții economici vor scoate din buzunar cîte 36 de lei lunar pentru evacuarea deșeurilor, instituțiile publice – cîte 18 lei, iar persoanele fizice – cîte 10 lei.
Ce spun ecologiștii?
”În sfîrșit, s-a găsit măcar un primar în acest raion, care va scoate gunoiul din sat”, a răsuflat cu ușurare Ion Ciortan, șef-interimar al Inspecției ecologice Nisporeni, după care a continuat pe un ton mai serios: ”Vărzăreștiul va fi prima localitate care va scăpa de o bombă ecologică, amplasată pe teritoriul său. Noi urmărim acest proces îndeaproape și sperăm că va fi dus cu bine pînă la capăt”.
Ion Ciortan a subliniat că problema gunoiștilor neautorizate este actuală practic în fiecare localitate din raion. ”În timp ce la Nisporeni există un poligon cît lumea de mare, în care s-au investit milioane de lei, iată că satele noastre rămîn a fi inundate de gunoi”, a spus ecologistul,  precizînd că a făcut solicitări primarilor din mai multe localități pentru a lichida gunoiștile. Deocamdată, nimeni nu a reacționat. Principalul argument al lor e că nu au bani.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *