O bucătărie modernă, dar și tradițională

În scurt timp, la muzeul ”Casa Părintească” din Palanca va fi deschisă o bucătărie pentru comunitate. O bucătărie cu o suprafață de aproximativ 30 metri pătrați, dar cochetă și cu de toate.
pag. 1
”Noi, în calitate de beneficiari, ne vom bucura de un spațiu bine amenajat, de echipament performant, de care are nevoie o bucătărie modernă și, totodată, tradițională”, a explicat Tatiana Popa, directoarea muzeului.
Bucătăria va apărea, grație reconstrucției unei clădiri vechi, a unui fost depozit. ”Va fi o bucătărie mică, cum este și în casa părintească, pentru o familie de cel mult zece persoane”, a specificat Tatiana Popa.
Ceea ce se dorește este renașterea tradițiilor și obiceiurilor strămoșești în casa părintească de la țară, renașterea bucatelor tradiționale. Este, de fapt, și misiunea muzeului ”Casa părintească”.
Chiar dacă bucătăria va avea multe elemente moderne, nu va lipsi nici cuptorul de altă dată, nici renumita ”lejancă”. Aici vor fi de toate, începînd de la mobilier, frigider, aragaz sau hotă și terminînd cu lavoare, uscător, dehidrator ori storcător de fructe și legume. Gospodinele vor avea parte și de robot de bucătărie, mixer, blender și cîte alte ustensile ce le ușurează munca.
Aici, se vor prepara tradiționalele plăcinte și sarmale, se vor face și conserve, mai ales, din mere.
”Datorită bucătăriei respective, se creează condiții pentru producătorii locali, ca aceștia să poată să beneficieze de un spațiu comun, unde să proceseze fructe la standarte naționale, ca ulterior să le poată comercializa”, explică Elena Scobioală, coordonatoarea de proiect.
Aceasta activitate se numără printre prioritățile proiectului “Rute culinare în Moldova: micro-investiții, promovare, înregistrare.
Potrivit Elenei Scobioală, în cadrul proiectului respectiv, s-a identificat cea de a treia rută culinară, care include cinci producători de la Călărași, iar doritorii vor putea închiria o bicicletă de la muzeul din Palanca și vor merge în vizită la acești producători să guste din produsele pe care le procesează.
Ulterior, întorcîndu-se la muzeu, le vor putea să le procure. Prima rută stabilită a fost ”Casa mierii” din Răciula și ”Casa orlarului Vasilii Gonciari” din Hoginești.
”De fapt, prin acest proiect se continuă ceea ce a început anul trecut, cînd am adus zece biciclete și tot echipamentul necesar. Acum ne axăm pe renovarea bucătăriei de la muzeul ”Casa Părintească””, a precizat Elena Scobioală.
Proiectul ”Rute culinare în Republica Moldova –înregistrarea și promovarea produselor culinare tradiționale din raionul Călărași” este implementat de Fundația de Dezvoltare a Politicilor din Polonia și partenerii săi din Moldova: Mișcarea Ecologistă din Moldova și ”Casa Părintească” de la Palanca, cu susținerea financiară a Guvernului Poloniei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *