La Sarajevo. Au cules urale și aplauze

Deja al doilea an la rînd, copiii din ansamblul de dansuri ”Codruţ” de la Şcoala de Arte din Călăraşi duc faima ţării departe de hotarele ei.

festival cal
Dacă semenii lor s-au odihnit în această vară, atunci discipolii profesorului Grigore Radu, elevi din clasele I-IV ai Şcolii de Arte, au renunţat la multe. Au mers de cîteva ori pe săptămînă în sala de repetiţii, pentru a avea o prestaţie impecabilă pe scenele unde urmau să ajungă.
După pregătiri intense, 9 perechi de dansatori, însoţiţi de profesorul lor şi de părinţi, au luat calea spre o ţară despre care nu ştiau prea multe – Bosnia şi Herţegovina. Aveau deja experienţa deplasărilor lungi, amintindu-şi cu mîndrie de aplauzele adunate anul trecut la un festival de dansuri pentru copii din Izmir, Turcia.
Astfel, au pornit încrezători la drum, iar în cele 30 de ore cît au mers cu autocarul, au reuşit să depene amintiri, să cînte hiturile verii, să se joace şi să-şi facă planuri măreţe.
Bosnia şi Herţegovina i-a cucerit de la frontieră. Drumul pînă la Sarajevo, acolo unde urmau să ajungă, străbate munţi de o frumuseţe aparte. Au tot stat lipiţi de geamuri, uimindu-se de priveliştile de vis.
La hotelul unde au fost cazaţi dansatorii moldoveni, alături de cei din Serbia, Macedonia, Muntenegru, Turcia şi Albania, atmosfera a fost deosebită. Deşi nu prea se înţelegeau în vorbă, zîmbetele şi saluturile nu au contenit. În cele patru zile de şedere s-au legat prietenii, au mers împreună în excursii, iar seara, cum era şi firesc, s-au distrat într-o discotecă improvizată.
Festivalul Internaţional de folclor pentru copii din Sarajevo a ajuns în acest an la cea de-a șaptea ediţie. În prima zi, cîte o pereche de dansatori din fiecare țară participantă şi-a dat întîlnire la primăria oraşului, unde au fost salutaţi chiar de primar.
Copiii noștri s-au simţit foarte mîndri în costumele naţionale, aduse cu multă grijă de-acasă, şi au purtat cu sfinţenie tricolorul. Au rămas impresionați, cînd l-au auzit pe primar vorbind cîteva propoziţii în română. Apoi au mers, alături de semenii lor din celelalte ţări, şi au depus flori la Monumentul dedicat copiilor răpuşi în război.
A urmat, în ziua următoare, spectacolul. Dansatorii călărășeni nici nu reuşiseră să urce în scenă, că localnicii deja le cereau să se pozeze cu ei. Sîrba pe care au dansat-o cu mult foc a smuls ropote de aplauze, iar copiii s-au simţit adevărate vedete. Au dat tot ce-i mai bun din ei, iar spectatorii i-au răsplătit ridicîndu-se în picioare şi strigîndu-le: ”Bravo!”.
Am fost surprinşi să vedem, în ziua următoare, o fotografie a dansatorilor noștri într-o revistă despre festivalul respectiv. Vrem să credem că nu a fost deloc întîmplător acest lucru.
Festivalul a culminat cu un concert, transmis în direct la televiziunea naţională. Nici ploaia de afară nu le-a tăiat copiilor noştri elanul de a dansa ”Ţărăneasca”, apoi ”Sîrba”, cu care impresionează de fiecare dată.
Au meritat nenumăratele ore de dans, oboseala, crampele musculare, dojeneala pentru fiecare pas greşit. Toate rămîn în urmă, cînd vezi de pe scenă că publicul te aplaudă în picioare.
Din Sarajevo, Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *