Design interior, între artă și profesie

casa (6)Cu toții ne-am confruntat, cel puțin o dată în viață, cu problema amenajării locuinței. Ce ne dorim cu adevărat? Mobilier, textile, draperii, lumini… Parcă ar fi simplu, dar nu e chiar așa.
Interiorul ar trebui să corespundă cerințelor oamenilor care locuiesc acolo, gusturilor lor, atmosferei pe care și-o doresc. Mai pe scurt, e necesar de a combina într-un mod armonios esteticul cu utilul.
Cum? Sfaturile ce urmează ar putea să vă ajute.
Țineți cont de proporțiile spațiului pe care-l aveți la dispoziție. Nu poți cuprinde necuprinsul.
Sau, mai pe înțelesul tuturor, nu poți face o salată de fructe pentru toată lumea într-un vas mic. Nu vor intra, cu siguranță, toate fructele pe care ți le dorești și care constituie, de fapt, ingredientele salatei cu pricina. Există, în acest caz, două soluții:  sau devenim selective și alegem doar ceea ce contează cu adevărat; sau căutăm un… vas mai mare.
Trebuie să fim consecvenți și în alegerea stilului. Cum să pui în aceeași cameră o oglindă mare, cu rame aurite și niște noptiere vechi, pe alocuri deteriorate, pe care le ai de vreo 25 de ani?
Sau o canapea albastră, draperii verzi, covor roșu cu negru etc.
Obiectele decorative. Sînt binevenite, dar trebuie să se potrivească perfect stilului pe care l-ați ales. Ochii noștri nu trebuie să fie stresați de elemente, care ies din context.
Originalitatea ar trebui să fie ceea ce ne caracterizează. Este cea mai proastă soluție să copiezi amenajarea unei camere de la vecin, de la cumătru etc. Or, fiecare cameră are dimensiunile sale, iluminarea sa și ceea ce arată impresionant la vecin, ar putea să obosească și să fie inadecvat la noi.
Spațiu aerisit. Nu știu cum se întămplă, dar foarte multă lume bagă într-o cameră o multitudine de obiecte, multe dintre care nu au nici o relevană și chiar încurcă. ”Să fie mai bogat”, explică ei.
Astfel, ne trezim cu o supraaglomerare a camerelor. Spațiul, însă, trebuie să respire, să te simți în el liber, să vrei să intri să să rămîi acolo.
În apartamentele mici, mai ales, trebuie să se meargă pe o amenajare minimalistă, să se păstreze doar piesele de mobilier necesare și să se renunțe la obiectele inutile, care nu fac altceva decît să îngreuneze mișcarea. La ce ne-ar trebui o măsuuță de cafea în fața canapelei, dacă o înconjurăm de fiecare dată, iar cafea bem doar o dată pe săptămînă și atunci, la bucătărie? Că e la modă? Sau că are vecinul? Renunțați la ea. Să vedeți cît loc cîștigați și cît de bine vă veți simți.
În plus, în camerele mici se va opta pentru culori luminoase și deschise – tocmai pentru a crea impresia de volum. Dar nici încăperile de mari dimensiuni nu vor arăta excellent, dacă vor fi încărcate cu mobilă și tot felul de obiecte.
Într-un interior, cea mai mare greșeală este banalitatea. Vă mai amintiți de acele garnituri de mobilă,  dintr-un capăt în altul al peretelui, de canapeaua din fața acelei garnituri, cu două fotolii pe la margini? Cam așa arătau aproape toate locuințele ”moderne” din perioada sovietică. Banale și fără pic de personalitate.
Dar un interior trebuie să exprime, în mare măsură, personalitatea celui care-l locuiește! Atmosfera trebuie să fie una prietenoasă, parcă îndemnîndu-te să rămîi cît mai mult timp acolo.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *