Aproape ca la englezi. Dar ceaiul e la ora patru și e la bibliotecă

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cu ce-s mai buni englezii decît noi?”, și-o fi spus angajații Bibliotecii ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni și au decis să organizeze întîlniri cu genericul ”Ceaiul de la ora… patru”.  Ați sesizat? De la ora patru, ca să nu fie chiar ca la englezi, unde și astăzi mai persistă obiceiul servirii ceaiului la ora 5 (five o`clock).
Notă: ”Ceaiul de la ora cinci”, celebru în Anglia, a fost inventat, conform istoricilor, de Anna a VII-a, ducesa de Bedford, în secolul al XIX-lea.
Doamna de onoare a reginei Victoria (1819-1901), Anna Maria Stanhope (ducesa de Bedford) este cea care a considerat că, pînă la cină, se poate servi un ceai. Cum ora cinci era cam la jumătate dintre mese, nu a trecut mult pînă cînd ceremonialului sorbirii ceaiului i-a fost anexat şi prefixul ”…de la ora cinci“.
La început, servitorii se furişau cu ceştile cu ceai în camerele ducesei de Bedford, care a început apoi să-şi invite prietenii pentru a-i ţine companie în jurul mesei pline cu ceşti. Cum ceaiul trebuia ”să ţină şi de foame“, licoarea era un bun prilej pentru cîteva gustări: chifle unse cu unt, prăjiturele şi diferite dulciuri. În plus, ce mai discuții se iscau!
Biblioteca ”Dimitrie Cantemir” a preluat acest frumos obicei. E servit și un ceai, și prăjituri, și dulciuci, și fructe – sîntem în Moldova totuși. Pe deasupra, e un bun prilej pentru discuții neformale, prietenești sau în contradictoriu, chiar dacă e prestabilit, de fiecare dată, un subiect, în jurul căruia se axează toate vorbele.
”Am petrecut o după-amiază magică la o cană de ceai aromat, discutînd aprins că poezia este la fel de importantă ca și istoria. Ne-am reunit sub îndemnul bunei dispoziţii, la chemarea prieteniei care s-a legat între membrii cenaclului şi dincolo de tainele creaţiei artistice, pentru a ne încînta sufletele”, avea să menționeze Ala Mutilica, ”patroana acestor întîlniri”, ea și șefă de serviciu la bibliotecă.
Pe 22 iulie, cei prezenți au luat cunoștință de un poet brașovean, Tudor Laurențiu-Ciprian. Se știe că biblioteca din Ungheni are, de ani buni, relații de prietenie și colaborare cu biblioteca ”George Barițiu” din Brașov, astfel că ”prezența” unui poet brașovean nu a fost deloc întîmplătoare.
Dar ce discuții aprinse au pornit privind poezia la general: care e mai aproape de suflet – cea din epoca romantisumului, sau cea actuală, post-modernistă? Au fost aduse argumente și pro, și contra, iar drept exemplu au servit creațiile literare ale doi poeți de prin partea locului. Este vorba de Victor Cobzac, născut la Ungheni, și Igor Ursenco, născut la Șișcani, raionul Nisporeni.
La final, s-a ajuns, totuși, la un numitor comun. Orice poezie e frumoasă, dacă e în armonie cu sufletul celui care o citește.
De notat că genericul ultimei întîlniri la ”Ceaiul de la ora patru” a fost unul intirgant: ”Cuvinte din fluturi”. Fiecare să înțeleagă cum vrea și cum poate această sintagmă.
Pe lîngă poezie, s-a servit și un ceai, și prăjituri sub formă de fluturi multicolori, preparați chiar de Ala Mutilica, și mere aduse de șefa bibliotecii, Nadejda Mihai. Cu toții au savurat dintr-un colac deliclios, preparat de meșteri pîrlițeni, cu ocazia finalizării secerișului.
Pînă în prezent, au avut loc patru întîlniri la ”Ceaiul de la ora patru”, iar bilbiotecarele dau asigurări că această tradiție va continua.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *