Vor veni la o școală de nerecunoscut

Imagine simbol: scbucovat.blogspot.com

Imagine simbol: scbucovat.blogspot.com
Imagine simbol: scbucovat.blogspot.com

Pe 1 septembrie, cînd vor reveni la școală, cei 347 de elevii și profesorii de la gimnaziul ”Alexandru cel Bun” din Vărzărești vor trăi emoții duble. Emoții de bucurie.
Pe de o parte, fiecare se va bucura de începutul noului an de studii, iar pe de altă parte – de aspectul școlii lor. Or, aici, în prezent, sînt în plină desfășurare lucrările primei etape de renovare a edificiului.
Se vor cheltui 3 milioane 750 mii de lei și asta, datorită Proiectului ”Reforma învățămîntului în Republica Moldova”, implementat de Ministerul Educației, cu suportul financiar al Băncii Mondiale.
Astfel, pînă la 1 septembrie, clădirea va avea un acoperiș renovat, care, în plus, va fi cu izolare termică. Vor fi termoizolați și pereții exteriori, vor fi schimbate ușile și ferestrele. Așa, cel puțin, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației, emis în aceste zile.
Recent, a efectuat o vizită de inspectare la Vărzărești viceministra Educației, Elena Cernei, ea dorind să vadă pe viu cum decurg lucrările aici. Directoarea gimnaziului, Inga Ulinici, ne-a spus ulterior că oficialul de la Chișinău a rămas satisfăcută de ceea ce a văzut la Vărzărești, dînd asigurări că va face tot posibilul ca transferurile de bani să fie efectuate în timp util.
De notat că reparațiile la gimnaziul din Vărzărești au început cu materiale oferite de agenții economici fără plata la zi. Iată că acum, fiind deja și banii în cont, problemele vor fi soluționate mult mai rapid și mai simplu.
În altă ordine de idei, Inga Ulinici a menționat că edificiul instituției pe care o administrează este utilizat, la ora actuală,  doar în proporție de 50 la sută. Pe lîngă copiii satului Vărzărești, aici mai învață și copii de la Vărzăreștii Vechi, localitate situată la 7 kilometri. Odată cu finalizarea reparației edificiului și crearea unor condiții optime de studii, directoarea speră că vor alege să învețe aici și copii din Șendreni, și chiar din Nisporeni.
De notat că proiectul respectiv nu se va opri aici. Coordonatorul de proiect, Sergiu Harea, a declarat că după finalizarea renovării gimnaziului pe exterior, va urma cea de-a doua etapă, care prevede reparația sălilor de studii, laboratoarelor, sălii de sport, a cantinei, precum și utilarea lor cu echipament performant. Vor fi reparate și rețelele inginerești de apeduct și canalizare, sistemul de încălzire și ventilare, sistemul antiincendiar și de pază.
La final, dacă totul va decurge așa cum se vorbește, această instituție de învățămînt are toate șansele să devină una model, care va întruni toate cerințele standardelor școlare de asigurare a calității.
De notat că doar două instituții din Republica Moldova beneficiază, în prezent, de acest proiect: cea din Vărzărești și liceul din satul Sălcuța, Căușeni. Perioada de implementare a proiectului  este aprilie 2013 – august 2018, iar bugetul total – 40 milioane de dolari.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *