Unde-s punctele de colectare a laptelui de altă dată? Și de unde se alimentează fabricile de lactate cu materie primă?

Imagine-simbol

Imagine-simbol
Imagine-simbol

Galina Lazu din Năpădeni este educatoare la grădiniță. Concomitent, crește trei vaci mulgătoare, de la care adună circa 180 de litri de lapte pe săptămînă. De la o vreme, însă, e nevoită să hrănească porcii cu lapte sau alte produse derivate.
De ce? Nu are cui le vinde. ”Mergem și la piața din Cornești, și la cea din Ungheni, dar, de multe ori, nu avem cumpărători, chiar dacă cerem pe un kilogram de brînză numai 25 de lei”, face dînsa o remarcă.
”Acum zece ani, în sat exista un punct de colectare a laptelui. Lumea știa că muncește, se chinuie, dar la finele lunii era sigură că va primi un ban pentru laptele adunat. Acum situația este foarte gravă. Creștem aceste animale, le hrănim, din dorința de a cîștiga o bucată de pîine. Dar…  nu avem ce face cu produsele obținute”, povestește femeia, după care întreabă: ”Oare unde se uită statul?
De ce nu acordă atenție oamenilor de la sate?”.
Ce-i de făcut?
”Lipsa punctelor de colectare a laptelui este comună pentru toate localitățile din zona Cula. I-am vorbit în acest sens pînă și ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, dar, deocamdată, nu am primit nici un răspuns”, a declarat pentru ”Expresul” Maria Artiomov, primar de Năpădeni. Dînsa ne-a mai comunicat că, anterior, a discutat și cu șefii fabricilor de lactate din Călărași, Fălești, Bălți cu privire la deschiderea unui punct de colectare a laptelui în zona respectivă. Aceștia nu au vrut nici să audă de așa ceva. ”Ni s-a explicat că deschiderea unui astfel de punct de colectare necesită investiții mari, pe care nimeni nu vrea să le suporte. În plus, s-ar adăuga și cheltuielile de transport, care la fel sînt destul de mari”, a mai spus primarul, după care a conchis: ”Mai pe scurt, lor le este mai convenabil să producă lapte din prafuri și fel de fel de prostii, decît să vină să cumpere lapte natural de la producătorii noștri”.
Ce spune fabrica de lactate din Călărași, unica din zona Ungheni-Nisporeni-Călărași?
Trebuie de menționat că nu ne-a fost ușor să obținem datele de contact ale conducerii fabricii, dar și să luăm legătura cu cineva de acolo. Am reușit în cele din urmă. Totuși, directorul de marcheting al fabricii, Asea Mustață, pe care am găsit-o la telefon, nu a fost prea vorbăreață. Auzind că are de a face cu presa, dînsa a declarat scurt: ”Noi am avut cîteva experiențe neplăcute în urma comunicării cu presa și nu mai oferim nici o informație. Tot ce vă interesează puteți afla de pe site-ul fabricii”.
Accesăm site-ul. Aflăm că întreprinderea colectează lapte de la mai multe ferme de vaci din Republica Moldova, inclusiv de la o fermă din satul Bușila, Ungheni și de la una din satul Nișcani, Călărași. Atît.
Am decis să verificăm informația.
Primarul de Bușila, Valeriu Todirica, ne-a spus că în sat există un punct de colectare a laptelui. Și el aduce aici, în fiecare dimineață, laptele de la vaca, pe care o are în gospodărie. Pentru fiecare litru i se plătește 4 lei. ”Doar în luna mai sătenii au vîndut lapte în sumă totală de 150 mii de lei. Sîntem foarte mulțumiți”, a subliniat primarul.
”Nu există un punct de colectare a laptelui!”, susține sus și tare Dumitru Ciocîrlan, cel care se ocupă de colectarea laptelui la Bușila. ”Vă rog să mă înțelegeți corect, eu sînt proprietarul unei ferme de vaci din sat și laptele obținut îl livrez fabricii din Călărași, nicidecum cel adunat de la oameni”, a explicat dînsul, după care a recunoscut că a colectat, totuși, lapte de la cîțiva cetățeni din sat, inclusiv de la primar. Dar a fost o excepție și nu normalitate. ”Eu am vrut să ajut acești oameni colectînd laptele de la ei, dar nu am autorizație în acest sens și nu vreau să-mi creez probleme în plus”, a mai spus Dumitru Ciocîrlan, refuzînd să ofere informații despre numărul de vaci și cantitatea de lapte care ajunge la fabrica din Călărași.
La Nișcani, la primărie ni s-a comunicat că în sat nu există un punct de colectare a laptelui de la cetățeni. De fapt, nici nu e nevoie. Asta, pentru că, potrivit reprezentanților autorităților publice locale, cireada satului este foarte mică, de circa 120 de vaci.
În schimb, la Nișcani există o fermă de vaci cu circa 450 de capete. Anume de aici laptele este livrat cu regularitate la fabrica de lactate din Călărași.
Gheorghe Stratan, proprietarul fermei, a confirmat că, în prezent, nu e rentabil să deschizi puncte de colectare a laptelui de la cetățeni. A explicat și de ce: ”Statul impune atîtea condiții, că ne trece pofta să mai facem ceva în acest domeniu”.
Fabricilor de lactate le este mult mai convenabil să colecteze lapte de la ferme decît de la cetățeni. ”La ferme mulsul se efectuează mecanizat, iar laptele proaspăt muls, care are o temperatură de 37 de grade, ajunge direct într-un vas mare de răcire, astfel că, în 5-10 minute, se răcește pînă la 5 grade. De aici produsul se încarcă în cisterne și este transportat la fabrică”, a comunicat Gheorghe Stratan, menționînd, totodată, că laptele adunat de la oameni ar trebui să parcurgă un drum mai lung și mai anevoios pînă la fabrică.
Ce spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama?
”În prezent, avem probleme mari în ceea ce privește colectarea laptelui de la cetățeni. Vă spun și de ce. Se știe că vecinii noștri ucraineni, ca să-și întrețină industria lor care e la pămînt, sînt nevoiți să-și vîndă materia primă la un preț de nimic. Astfel, aduc la noi laptele proaspăt. Unul dintre producătorii de produse lactate de la noi chiar a recunoscut că îi este mai convenabil să transporte lapte proaspăt din Ucraina decît să-l colecteze din Republica Moldova.
Guvernul a întreprins deja unele măsuri de restricționare a importului de lapte. Problema în cauză urmează s-o discutăm în timpul apropiat cu reprezentanții Asociației naționale lapte-carne în vederea găsirii unor soluții”.
Apropo, Valeriu Echim, șeful Direcției Siguranța Alimentelor din Ungheni, susține că mai bine ar exista punctele de colectare a laptelui în sate decît populația ar cumpăra laptele și alte produse lactate de la piață, de la producători ocazionali.  În cazul în care ar exista asemenea puncte de colectare, ar exista și specialiști, responsabili de calitatea laptelui, dar și de inspectarea animalelor, ceea ce ar exclude orice risc pentru sănătatea omului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *