Cazuri şi necazuri ori | La cîte le avem, ne mai trebuie şi ele?

Imagine simbol: bodygeek.ro
Imagine simbol: bodygeek.ro

Analiza cazurilor de electrocutare, dar și statisticile indică un fenomen îngrijorător: majorarea  numărului acestora în perioada de vară. ”Explicația, probabil, rezidă în intensificarea activităţii umane – executarea unor lucrări, inclusiv cu utilizarea diferitor instrumente şi receptoare electrice. Fiind exploatate inadecvat, cu încălcări ale cerinţelor de securitate electrică, duc la urmări tragice”, a subliniat Grigore Pohilă, inspector al Inspecţiei Energetice de Stat.
Potrivit dînsului, deocamdată, nu au fost înregistrate cazuri tragice pe la noi. În schimb, chiar recent, a murit electrocutat un băiat de 15 ani din Sîngereii Noi, raionul Sîngerei. Absolvise clasa a opta. Se afla la bunei. Pe la amiază, a hotărît să ude florile din grădina bunicii cu o pompă, care nu funcționa normal. La un moment dat, filtrul pompei a sărit, iar apa a ajuns peste priza prelungitorului, confecționat artizanal, în care era conectată pompa… În cîteva clipe, băiatul era la pămînt, fără suflare.
Timp de o oră și jumătate au luptat medicii să-l resusciteze, dar fără succes.
Un caz tragic s-a înregistrat și în raionul Strășeni. Pe 23 iunie, de dragă dimineață, a fost electrocutat mortal un bărbat în vîrstă de 34 de ani. Moartea i s-a tras tot de la un prelungitor, confecționat la fel artizanal.
A doua zi, pe 24 iunie, a avut loc un caz de electrocutare în satul Cucioaia din raionul Telenești. Tot din cauza unui prelungitor confecționat artizanal, a decedat un tînăr în vîrstă de 24 de ani.
”Cazurile respective ne indică un fapt banal: oare un prelungitor fabricat de uzină este mai scump decît  o viaţă de om?”, se întreabă Grigore Pohilă, după care accentuează: ”Prin urmare, este necesar de ştiut unele lucruri elementare: nu utilizaţi utilaj electric confecţionat artizanal (neomologat); orice intervenţie – reamplasarea, curaţirea utilajului electric – se va efectua cu decuplarea de la sursa de energie electrică; repararea aparatajului electric se va efectua doar de specialişti în domeniu. În caz de electrocutare, concomitent cu acordarea ajutorului necesar, anunţaţi cel mai apropiat medic (ambulanţa poate să vină mai greu din cauza distanţei, după caz). În nici un caz nu îngropaţi victima în pămînt, chipurile pentru a scoate curentul din ea”.
Curentul electric omoară și animale
În luna iunie, în satul Bumbăta din raionul Ungheni au fost electrocutate mortal cinci vite mari cornute. Era seara, iar vacile se întorceau de la păscut.
În acea zi, plouase tare, cu grindină și vînt puternic. Din această cauză, se rupsese un fir electric, care a căzut în drum. De la acel fir li s-a tras moartea vacilor…


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *