Un alt fel de tabere | Tabere de lectură și agrement la bibliotecile raionale

Imagine simbol: bibliotecalbaiulia.blogspot.com

Imagine simbol: bibliotecalbaiulia.blogspot.com
Imagine simbol: bibliotecalbaiulia.blogspot.com

Iată că, de la un timp, și-au făcut apariția, în regiune, un alt fel de tabere pentru copii, tabere ce nu necesită bani mulți și la care sînt bineveniți toți doritorii. Este vorba de taberele de lectură și agrement, organizate în cadrul unor biblioteci publice. Aici sînt așteptați copii de orice vîrstă. Pentru ei este pregătit un vas program de activități. Tabere de acest gen sînt organizate și la sat, și la oraș. Noi ne vom opri doar la cele raionale.
CĂLĂRAȘI
De circa trei săptămîni, copiii călărășeni frecventează tabăra de lectură și agrement, organizată pentru a doua oară consecutiv la Biblioteca ”Grigore Vieru” din Călărași. Timp de trei ore, aceștia au parte de jocuri, lectură, recitaluri de poezie, desen, dans, chiar și cursuri de croșetare.
Startul a fost dat pe 15 iunie. La tabără poate veni oricine și oricînd, începînd cu ora 9.00. Este o tabără neobișnuită, unde copiii sînt și… pedepsiți. Nu se supără. Dimpotrivă, căci pedeapsa constă în recitarea unei poezii. Sau să povestească despre un autor preferat.
”Există și o boxă cu pedepse, pentru cei care au comis anumite greșeli în timpul activităților. Copiii știu că trebuie să și le ispășească”, povestește Galina Agafița, directoarea bibliotecii. ”Este, de fapt, o motivare pentru a nu uita cele citite”, mai adaugă dînsa.
”Prin organizarea unei astfel de tabere, biblioteca ”Grigore Vieru” vine în ajutorul părinților care nu au unde să-și lăse copiii pe timp de vară. Și copii nu se plictisesc stînd acasă. Chiar dacă tabăra durează doar trei ore pe zi, părinții știu că copiii lor sînt aici, la bibliotecă, în siguranță”, explică directoarea bibliotecii, după care concluzionează: ”Este un lucru foarte bun și cred că ar trebui ca fiecare bibliotecă din raion să organizeze astfel de tabere. Pentru cîteva ore copiii ar putea veni să se regăsească în spațiul cultural și informațional, de cunoaștere a noi orizonturi”. Tabăra de lectură și agrement de la Călărași va dura pînă la 15 august.
UNGHENI
”Cartea nu are vacanță”, acesta este genericul taberei lecturii de vară, organizată la biblioteca pentru copii ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni. Se desfășoară al doilea an, în trei ture. Fiecare tur durează aproximativ trei săptămîni. Startul a fost dat pe 6 iunie, iar punctul final va fi pus pe 10 august.
”În fiecare zi este stabilit un program special, iar fiecare activitate este desfășurată de către angajați ai bibliotecii sau de specialiști invitați dinte-un domeniu sau altul, conform tematicii propuse”, explică Eugenia Baroncea, șefa bibliotecii pentru copii. Timp de trei săptămîni, copiii participă la jocuri distractive, ateliere de lucru, învață bunele maniere, codul vestimentar, merg în excursii de cunoaștere.
”Copiii dau dovadă de un interes sporit pentru activitățile noastre, ceea ce mă bucură. Aici ei obțin noi cunoștințe în diverse domenii începînd cu literatura și terminînd cu bunele maniere în societate. Avem un program divers”, a accentuat dînsa. Potrivit Eugeniei Baroncea, în turul trei vor venii copiii care au frecventat primele două tururi, pentru a face o estimare la ceea ce au învățat pe parcursul taberei de lectură. Tabăra se va încheia la 12 august.
NISPORENI
La Biblioteca orășenească pentru copii din Nisporeni, tabăra de lectură și agrement se desfășoară deja a treia vară. În acest an, a început în iulie. ”Noi ne axăm mai mult pe copiii din familiile social-vulnerabile, care, la moment, frecventează Centrul de reabilitare pentru copii ”Renaștere”. Imediat ce acolo se termină activitățile, îi preluăm noi”, explică Raisa Marian, șefa bibliotecii pentru copii.
Zilnic, timp de oră, ei sînt îndemnați să citească, cît mai mult și mai divers. ”Scopul nostru este să atragem acești copii către lectură, vrem să-i învățăm să fie cititori buni”, menționează Raisa Marian.
Apropo, la tabăra de lectruă și agrement din Nisporeni poate veni oricine își dorește, pentru că aici se organizează diferite activități, pentru copii de orice vîrstă, a dat asigurări șefa bibliotecii pentru copii. Se organizează și cluburi de discuții, și biblioteca mobilă ”Vă aducem cartea mai aproape”, care merge spre grădinițe, și ”Cărțile vacanței”, care merg spre taberele de odihnă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *