Hibiscusul, o frumuseţe de plantă înflorită aproape tot anul

Hibiscusul,Îndrăgitul hibiscus este prezent în multe dintre casele noastre. Cu florile sale mari şi spectaculoase, cu frunzişul strălucitor, este o prezenţă deosebită aproape pe toată durata anului. Însă mici dificultăţi de îngrijire pot să apară.
E bine de știut
Întotdeauna se folosesc ghivece de plastic cu orificii multe și largi. Interiorul ghiveciului să nu fie lucios, astfel planta nu ar respira bine și rădăcinile putrezesc. Mărimea ghiveciului este proporționala cu mărimea plantei, chiar mai mică, așa încît rădăcinile să fie ușor strînse. Va înflori mai bine și nici nu există riscul putrezirii rădăcinilor. Hibiscușii clasici nu sînt foarte pretențioși la pămînt. În general se folosește pămînt hrănitor de grădină, în amestec cu pămînt de florărie de bună calitate și pămînt de padure de la rădăcina fagului. Să fie cu drenaj bun și hrănitor. Iubesc apa călduță și stătută. Vara primesc apa din plin și sînt stropiți pe frunze și pe tulpină, destul de des. Iarna se udă cu moderație. În orice anotimp, trebuie lăsați ca între udări să se usuce pămîntul la suprafață.
Plantele vor lumină și căldură. La lumină și căldură înfloresc abundent. Florile însă, rezistă uneori mai multe zile la temperaturi mai scăzute. Din mai pînă-n octombrie pot să stea afară. Le prinde bine să treaca prin zile cu diferențe de temperatură; devin mai rezistenți la boli și dăunători. Chiar daca pierd frunze, apar altele pe la noduri.
Sînt atacați de musculița albă, care pur și simplu-i usucă daca nu sînt tratați și stropiți pe frunze, pe tulpină și pe pămînt. Păianjenul roșu le usucă varfurile și frunzele. Pe timpul verii trebuie stropiți preventiv chiar și numai cu apă călduță.
Înmulţirea
Speciile de hibiscus se înmulţesc destul de uşor din lăstari semilemnificaţi plantaţi în substrat cu nisip şi în microseră. Însă lucrul ăsta nu dă rezultate bune în orice perioadă din an şi indiferent de specie. Majoritatea hibiscuşilor de interior pot să facă rădăcini atît în vase cu apă, cît şi în pămînt. Hibiscuşii de grădină se înmulţesc prin seminţe şi rezultatele sînt foarte bune. Pentru rezultate bune, trebuie să porniţi la treabă în lunile mai şi august.
Sfat
Iată şi cîteva repere în privinţa temperaturilor minime suportate de diverse tipuri de hibiscuşi. Varietăţile de hibiscuşi de interior au în general ca temperatură minimă 16°C. Hibiscuşii de interior la 15 grade încep deja să sufere: cad bobocii, se veştejesc frunzele şi treptat planta moare. Hibiscuşii de exterior, folosiţi în grădini ca arbuşti sau garduri vii, rezistă peste iarnă afară fără probleme.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *