Gata de fotbal? | ”Republica Nisporeni”

În fotografie: ”Republica Nisporeni”

În fotografie: ”Republica Nisporeni”
În fotografie: ”Republica Nisporeni”

De luni de dimineață, locuitorii orașului Nisporeni s-au trezit cu un desen proaspăt-prospejor pe un perete al unei clădiri din centrul localității. Acesta reprezintă un ornament național, însoțit de inscripția ”Republica Nisporeni” și o sferă, cuprinsă de două crenguțe de lauri.
Ce-i cu acest stat în stat? Și cine stă la în spatele apariției lui?
Răspunsul a venit de la Adrian Ungureanu, unul dintre cei care a participat nemijlocit la apariția ”Republicii Nisporeni”, mai bine zis a picturii cu instripția respectivă.
Dînsul a declarat pentru ”Expresul” că ”Republica Nisporeni” este, de fapt, denumirea Grupului de suporteri al Clubului Sportiv de Fotbal (CSF) ”Speranța” Nisporeni, iar sfera cuprinsă de laurii victoriei reprezintă sigla grupului.
”Prin acest desen am dorit să încurajăm nisporenenii să-și iubească ”Speranța”, să țină la Nisporeni și să promoveze valorile naționale”, ne-a spus Adrian Ungureanu, precizînd că pictura  a fost realizată în doar două zile.
Au muncit la ea șapte persoane, toți membri ai grupului de suporteri. Au fost cheltuiți, pentru vopsea, diluant și perii, aproximativ 600 de lei, bani din sursele personale ale membrilor grupului respectiv. Potrivit lui Adrian Ungureanu pictura murală a apărut numai după ce echipa a obținut permisiunea proprietarului imobilului și a autorităților locale.
Grupul de suporteri al CSF ”Speranța” Nisporeni a fost creat în august 2010, fiind numit, inițial, ”Ultras”. Mai apoi, s-a transformat în ”Republica Nisporeni”.
Ca între vecini
Pe 23  iulie, stadionul din Nisporeni își va deschide din nou porțile pentru un nou sezon al Campionatului Republicii Moldova la fotbal, Divizia Națională. În acea zi, la ora 18.00, CSF Speranța Nisporeni îi va primi pe teren propriu pe cei de la FC ”Dinamo-Auto” (Tiraspol).
O noutate a sezonului este faptul că pe același stadion de la Nisporeni își va disputa meciurile de acasă și nou-promovata în Divizia Națională, FC Ungheni. Astfel, microbiștii nisporeneni vor avea parte în fiecare săptămînă de cîte un spectacol fotbalistic.
De notat că în turul I, FC Ungheni va disputa primul său meci în Divizia Națională împotriva FC Academia, pe stadionul din Ghidighici. Meciul va avea loc duminică, 24 iulie, începînd cu ora 18.00.
Turul II va fi pentru regiune un meci între vecini. Pe stadionul din Nisporeni se vor confrunta FC Ungheni și FSC Speranța Nisporeni. Gazdele vor fi… unghenenii. Deocamdată, nu se cunoaște exact nici ziua, nici ora la care va fi disputat meciul.
Condiții?
Orașul Nisporeni are un teren sintetic și condiții acceptabile pentru fotbaliști, nu, însă, și pentru suporteri. Aici, în preajma stadionului, nu există un veceu public, nu ai de unde cumpăra o sticlă de apă pe o vreme toridă. Iar suporterii vin în număr mare. În acest an, vor veni și mai mulți.
”Vor fi create pentru suporteri măcar niște condiții elementare?”, l-am întrebat pe primarul de Nisporeni, Grigore Robu. ”Din păcate, trebuie să recunosc că nici în acest an suporterii nu vor avea la dispoziție un grup sanitar în preajma stadionului”, a fost răspunsul. Motivul este unul arhicunoscut: nu-s bani.
”Toate sursele le-am direcționat spre proiectele mult mai mari și valoroase, cum ar fi apeductul și canalizarea orașului”, a explicat primarul, dînd, totodată, asigurări că va recomanda organizatorilor meciurilor să ia în calcul aceste momente.
Viitorul sună bine
Potrivit primarului Grigore Robu, în cîțiva ani Nisporeniul va avea un stadion ca la carte, cu toate comoditățile. ”Chiar anul acesta a fost depusă o notă conceptuală la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, pentru renovarea stadionului central al orașului. Acolo va avea loc toată lumea, vor fi create condiții bune atît pentru sportivi, cît și pentru suporteri. Sperăm ca în anii viitori să demareze acest proiect, astfel ca, în rezultat, lumea să aibă parte de un confort mult  mai mare”, a declarat edilul nisporenean pentru ”Expresul”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *