Au învățat cum să intervină în caz de înec

În fotografie: Lecție practică pe malul iazului de la Oricova

În fotografie: Lecție practică pe malul iazului de la Oricova
În fotografie: Lecție practică pe malul iazului de la Oricova

Cazurile de înec la Călărași vor fi diminuate. Asta, deoarece peste 150 de călărășeni au fost instruiți cum să acționeze în asemenea cazuri.
S-a întîmplat pe 8 iulie, cînd reprezentanți ai Secției Situații Excepționale Călărași au organizat un curs teoretico-practic, întitulat: ”Profilaxia cazurilor de înec la bazinele acvatice și acordarea primului ajutor medical”.
Au participat primari din raion, posesori de iazuri, polițiști și reprezentanți ai serviciilor de stat, dar și persoane care au tangențe cu protecția civilă. ”Sîntem abia la mijlocul sezonului estival, dar numărul cazurilor de înec a crescut considerabil. De aceea am și organizat un astfel de curs”, a explicat Eugenia Moraru, inspector în cadrul Secției Situații Excepționale Călărași.
De notat că deja au fost înregistrate, în Republica Moldova, 64 de cazuri de înec, cu 23 mai multe decît în aceeași perioadă a anului trecut. Și anul trecut, și în acest an, au murit cîte 11 copii. La Călărași sînt înregistrate deja trei cazuri de înec: la Sipoteni, Vălcineț și Nișcani, cu unul mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut.
Participanților la seminar li s-a vorbit despre profilaxia cazurilor de înec și acordarea primului ajutor. Partea practică a avut loc la un iaz din apropierea satului Oricova. Au fost demonstrate și procedeele de acordare a primului ajutor în caz de înec, iar fiecare dintre participanți a avut posibilitatea să efectueze resuscitarea respiratorie pe un manechin special destinat acestor exerciții. A fost prezentat și echipamentul cu care activează scafandrierii din cadrul Direcției Situații Excepționale Ungheni.
Potrivit Eugeniei Moraru, în raionul Călărași sînt 271 de bazine acvatice, dintre care doar 93 corespund cerințelor, iar 9 prezintă pericol pentru cetățeni. Nu există nici un bazin acvatic amenajat special pentru scăldat.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *