Un bărbat din Ungheni capul unei grupări infracționale specializat în falsificarea actelor oficiale

Imagine: igp.gov.md

Imagine: igp.gov.md
Imagine: igp.gov.md

Un bărbat de 29 de ani, domiciliat în Ungheni, capul unei grupări infracționale, specializat în falsificarea actelor oficiale, după expirarea termenului de reținere a 72 de ore, suspectului i s-a dat arest la domiciliu.
În urma documentării timp de jumătate de an, angajații Direcției „SUD” a INI în coordonare cu Serviciul de Informații și Securitate și în comun cu angajații CAI a INI, DGUP, CTC și EJ al IGP, Batalionului cu destinație specială „Fulger” și Procuratura Generală au stabilit că timp de trei ani, persoane necunoscute din Moldova, acționînd în comun acord cu cetățeni ai Federației Ruse, Ucraina și România, avînd ca scop de a confecționa și a deține acte oficiale false, care la rîndul lor acordă drepturi pe teritoriul R. Moldova și România.
Astfel, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigații pe cauza penală nominalizată s-a stabilit că în perioada anilor 2012 pînă în prezent, membrii grupului în complicitate cu persoane din mai multe instituții cu competențe de perfectare a actelor de identitate, au creat o organizație criminală, specializată în obținerea ilegală, contra mijloacelor bănești, a cetățeniei României, în unele cazuri suplimentar și a Republicii Moldova, de către cetățenii Ucrainei și Federației Ruse, necesară pentru deplasarea și aflarea pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, statut de care nu beneficiază cetățenii statelor Ucrainei și Federației Ruse.
În acest sens, în scopul racolării potențialilor clienți, de pe teritoriul Federației Ruse și Ucrainei, doritori de a obține cetățenia României și a Republicii Moldova, membrii grupării au creat site-uri și au plasat anunțuri pe rețele de socializare destinate pentru utilizatorii preponderent ai Federației Ruse, astfel,  racolînd cetățeni din Federația Rusă și Ucrainei.
Ulterior, în perioada anilor 2013-2014 în scopul obţinerii actelor de stare civilă ce atestă faptul apartenenței la statul Republica Moldova şi anume faptul naşterii, căsătoriei a persoanei pe teritoriul actualei Republici Moldova, în perioada anilor 1904-1940, 1941-1944 fiind în componenţa României, acte necesare pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova precum şi redobîndirea cetăţeniei României, acţionînd în complicitate cu mai mulți avocați, care foloseau relaţiile personale atît printre magistraţi, cît şi angajaţi ai judecătoriei Cahul şi Străşeni, din numele cetăţenilor Ucrainei şi Federaţiei Ruse, fără a avea careva apartenenţă la statul Republica Moldova şi România, fără careva temei legal, doar în baza unor copii de acte cu date denaturate, confecţionate de către membrii grupării (ex. certificate de cununie şi botez) au fost înaintate  în adresa Judecătoriei Cahul, Străşeni și Hîncești, şi satisfăcute ilegal 15 cereri privind constatarea faptelor care au valoarea juridică şi anume constatarea faptului naşterii şi căsătoriei rudelor petiților pe teritoriul actual al Republicii Moldova. În baza hotărîrii instanțelor de judecată Oficiile Teritoriale ale Serviciului Stării Civile perfectau şi eliberau, acte de stare civilă ( certificate de naştere şi căsătorie) pe numele rudelor de gradul doi al petiționarilor.
Reieșind din complexitatea informațiilor obținute și a măsurilor speciale de investigații întreprinse pe cauza penală nominalizată, au fost petrecute percheziții autorizate la domiciliile, oficiile și unitățile de transport ale persoanelor și instituțiilor vizate.
Astfel, în cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate bunuri: laptopuri, computatoare staționare, telefoane mobile, înscrisuri în ciornă, registre, ștampile, CD –uri şi carduri bancare, flash, acte oficiale de stare civilă ale cet. Federației Ruse, Ucrainei, României și Republicii Moldova.
Totodată, pe marginea cauzei penale menționate în continuare sunt întreprinse măsuri speciale de investigații și acțiuni de urmărire penală, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și celorlați membri ai grupării.
Persoanele culpabile în acest caz riscă închisoare de pînă la 15 ani.
Sursa: igp.gov.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *