Haos, nedumeriri și tristețe de Ziua copilului. Mai tristă zi de 1 iunie copiii din regiune nu au avut

copii
Imagine simbol. Sursa: www.utilecopii.ro

”Guvernul a declarat Ziua ocrotirii copilului, zi de odihnă pentru cetăţenii Republicii Moldova”, se anunță într-un comunicat al Serviciului de presă al Guvernului, emis pe 31 mai curent, chiar în ajun.
Chiar dacă a fost anunțată zi de odihnă, am decis să telefonăm în unele instituții publice, unor conducători de instituții publice, pentru a afla dacă s-au conformat Deciziei de Guvern și dacă stau acasă ori sărbătoresc alături de copii și nepoți.
Raisa Popovici, medic-șef al Centrului Sănătate Publică Ungheni:
Cum să stai acasă într-o asemenea zi? Noi sîntem în etapa cînd trebuie să ne concentrăm asupra campaniei anti-fumat. Chiar azi, 1 iunie, majoritatea angajaților noștri au ieșit în teritoriu să distribuie materiale informaționale la temă, să discute cu oamenii despre pericolele fumatului.  Mai pe scurt, toată lumea lucrează cu sîrguință. Noi îsntem în activitate, pentru că ne iubim țara și vrem să muncim pentru ea.
Tatiana Cociu, directoarea grădiniței ”Povestea” Nisporeni:
Chiar dacă e 1 iunie și e Ziua copilului, noi, cei ce muncim cu ei și pentru ei, avem zi liberă, din păcate. Așa s-a decis. Mai trist ca azi nu m-am simțit niciodată. Am pregătit un vast program pentru Ziua copilului, urma să fie la grădiniță o sărbătoare frumoasă, dar… Păcat. Sînt sigură că foarte și foarte puțini părinți le vor organiza copiilor lor o sărbătoare așa cum ar trebui. Mulți dintre ei nu-s acasă, unii lucrează, alții nu au posibilități.
Victor Chicu, directorul Întreprinderii pentru Silvicultură Călărași:
Oficial, nu lucrăm. Dar, neoficial, sîntem toți la serviciu. De dragă dimineață se muncește, căci buruianul nu așteaptă. E foarte mult de lucru în această perioadă. Vom lucra și pe 25 iunie, vom lucae și în alte zile, dacă va trebui. Altfel nu reușim să ne descurcăm cu toate sarcinile pe care le avem în față.
Raisa Busuntea, directoarea grădiniței din Horodiște, Călărași:
Noi muncim, căci nu am primit oficial nici un aviz pentru a ne lua liber. Am ieșit cu toții la lucru, mai ales că e Ziua copilului și avem foarte multe programate pentru această sărbătoare. Dacă m-ați întreba ce părere am despre Decizia Guvernului, voi spune că nu sînt de acord. O sărbătoare mult mai frumoasă le putem organiza copiilor noi, la grădiniță, căci aproape 80 la sută dintre părinți nu au posibilități. În plus, foarte mulți sînt plecați la munci în străinătate și nu se află lîngă copii. Ar fi fost bine ca, înainte de a lua astfel de decizii să ne întrebe și pe noi ce părere avem.
Liuba Ciorici, șefa Oficiului Stării Civile Nisporeni:
Toată lumea e la lucru. De dimineață am primit o dispoziție de la centru să asigurăm activitatea pentru ziua de 1 iunie. Noi am decis cu toții să venim la serviciu, mai ales că avem programate și două înregistrări ale căsătoriilor. Așteptăm, poate, cine știe, apare pe lume azi, de Ziua copilului, și vreun bebeluș.
Anticamera Centrului Sănătate Ungheni
– Bună ziua
– Bună ziua
– Aș putea să vorbesc cu doamna directoare?
– Este ieșită, o puteți găsi la telefonul mobil.
– Am o întrebare: lucrați azi?
– Telefonați-o pe doama directoare. Ea vă poate răspunde….
Sergiu Artene, președintele raionului Călărași:
Ieri, am decis să ieșim cu toții la serviciu, inclusiv primarii. Nu era clar cum să procedăm, căci nu exista un document oficial în acest sens. Azi dimineață l-am primit, astfel că, după două ore de lucru, toți au plecat acasă. Am anunțat și primarii că au liber. Așa e corect din punct de vedere juridic. Iar pe 25 iunie vom munci cu toții.
Dumitru Lupei, directorul Școlii Profesionale Nisporeni:
Oficial, le-am spus oamenilor să stea acasă, dar mulți au venit la serviu, căci e sfîrșit de an școlar și este mult de lucru.
Expertul în economie, Veaceslav Ioniță, a postat pe Facebook: 90 milioane de lei este salariul plătit pentru o zi în Moldova. 400 milioane de lei este valoarea creată. Cei care se joacă de-a sărbătorile oare știut de asta? Cum poți lua decizii care afectează economia națională cu sute de milioane de lei așa, tronc-bonc? Apropo, la peste 100 mii de copii azi le-a fost anulată sărbătoarea planificată prin grădinițe. Ei așa și nu au înțeles pentru ce fapte rele au fost pedepsiți așa de tare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *