Dublu cîștig: și localitatea mai curată, și șomerii cu salarii

Imagine simbol: jurnalul.ro

Imagine simbol: jurnalul.ro
Imagine simbol: jurnalul.ro

De la o vreme, tot mai mulți primari călărășeni au început să încheie contracte cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AOFM) în vederea antrenării șomerilor la lucrările publice în localitățile lor.
”Prin eforturi comune putem să întindem o mînă de ajutor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, dar și să mai reducem din problemele existente în anumite localități”, a făcut  explicațiile de rigoare Doina Harea, șefa AOFM Călărași.
Potrivit unui top al primăriilor care au antrenat cei mai mulți șomeri la lucrările publice în anul 2015, realizat de către AOFM Călărași, pe primul loc se situează primăria Rădeni. Aici au fost antrenate în lucrări publice 13 persoane, fiind încheiate cu AOFM Călărași șase contracte. Urmează Primăria orașului Călărași, cu patru contracte și șapte șomeri implicați în diverse lucrări.
Primăria Bravicea s-a clasat pe locul trei, avînd la activ trei contracte, grație cărora au fost antrenate în lucrări publice nouă persoane.
Și primăria Căbăiești a încheiat trei contracte, doar că numărul șomerilor antrenați în diverse lucrări a fost mai mic – numai patru. Cu două contracte încheiate au fost primăriile Sipoteni și Pîrjolteni, iar numărul șomerilor antrenați în lucrări publice a fost de trei și, respectiv, doi.
Cu cîte un contract la activ au fost primăriile Vărzăreștii Noi, Păulești, Săseni, Buda, Răciula, Meleșeni, Dereneu și Bahmut.
În total, 14 primării din cele 28 au încheiat asemenea contracte cu AOFM, astfel că 54 de șomeri au avut șansa să efectueze anumite lucrări publice și să primească pentru asta și bani.
”Deja avem cîteva primării care au încheiat contracte cu noi și în 2016. Se pare că primarii noștri au înțeles că astfel are de cîștigat și localitatea, dar și unii localnici, care sînt antrenați în lucrări publice”, a menționat Doina Harea.
Printre lideri în acest an se numără primăria Sadova, care a încheiat deja trei contracte, dar și  primăria Rădeni, care are la activ două contracte. Cîte un contract au încheiat cu AOFM și primăriile: Temeleuți, Sipoteni, Săseni, Păulești și Căbăiești.
Potrivit șefei AOFM Călărași, fiecărui șomer înregistrat la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, care este antrenat la lucrări publice, i se acordă, din fondul de șomaj, o indemnizație lunară egală cu 30% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent, proporțional cu timpul efectiv lucrat. Astfel, în 2015, șomerii antrenați în lucrări publice au avut posibilitatea să ridice o indemnizație de 1383 lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *