În zi de Paște, poposea la Ungheni Brejnev

Foto: www.liveinternet.ru

Foto: www.liveinternet.ru
Foto: www.liveinternet.ru

Acum 45 de ani, la Ungheni poposea cel mai puternic, în acea vreme, om de pe planetă – Leonid Ilici Brejnev, secretarul general al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică. Poposea chiar în ziua de Paște. Era 18 aprilie 1971.
Două momente au rămas în memoria colectivă, dar și despre acestea se vorbește foarte rar, iar unii, trecuți demult de vîrsta tinereții, se uită în jur cu frică, înainte de a spune ceva. Am încercat să găsim pe cineva de la Ungheni, martor ocular al acelui eveniment. Cei pe care i-am contactat ne-au spus că nu-și amintesc sau că nu au fost prezenți în acea zi în preajma lui Brejnev.
I-am ascultat, însă, amintirile fostului prim-secretar al comitetului raional Ungheni al Partidului Comunist din URSS, Andrei Delev, pe care dînsul le-a împărtășit postului public de televiziune.
Deci, în zi de Paște, poposea la Ungheni Brejnev. Mare vînzoleală, mari pregătiri!
Venise la Ungheni, cu două săptămîni înainte de acea vizită, o puzderie de ofițeri KGB, persoane de încredere, aflate în serviciul partidului și, implicit, al celui care se afla în frunte. Veniseră, în marea lor majoritate, tocmai de la Moscova. Verificări peste verificări, instrucțiuni peste instrucțiuni, scenarii peste scenarii – toate au fost puse la punct în cele două săptămîni. Ce mai, Leonid Brejnev trebuia să fie întîmpinat cu tot alaiul și tacîmul: pîine cu sare, dansuri pe peron, copilițe îmbrăcate în costume populare, cu flori în mînă.
În acea zi, au fost scoși la muncă, să curețe pomii din renumita livadă a lui Ciachir (din sovhozul ”Prut” de atunci), zeci de oameni. Trebuia să vadă înaltul oaspete cît de harnici sînt moldovenii. Nu pot sta locului nici măcar în sfînta zi de Paște.
L-au condus pe Brejnev în livada cu pricina. Ce credeți?
Marele șef al celor care au scos lumea la lucru în zi de Paște, i-a salutat într-un mod care i-a lăsat mască pe toți. ”Hristos voskrese!”, a spus.
El, mai marele temutului partid comunist, reprezentanții căruia au distrus biserici, au prigonit preoți, au urmărit creștinii ca nu cumva să intre în puținele biserici care rămăseseră să funcționeze!
Așa făceau, de fapt, cam toți comuniștii acelor ani. Pe de o parte, prigoneau creștinii și slujitorii bisericilor, iar pe de altă parte, pe furiș, mergeau să se cunune și să-și boteze copiii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *