Legămînt: Ci să nu închideți cartea/…S-o lăsați așa deschisă…

foto 2La începutul lunii mai a fost instalată o carte. O carte imensă, cu dimensiunea de 1,2 x 0,9 metri.
S-a întîmplat la Călărași, chiar în fața clădirii Consiliului raional. E o carte neobișnuită, confecționată din piatră de Cosăuți, care a costat peste 12 mii de lei.
Se pare că președintele raionului, Sergiu Artene, a vrut ca această carte să fie o mare surpriză pentru călărășeni. Dînsul a venit cu ideea, pe care a preluat-o din orașul german Buhl, înfrățit cu raionul Călărași. Dînsul a căutat sponsori. Dînsul a insistat ca ideea să fie materializată într-un timp cît mai restrîns.
”Este un cadou, dar și un mesaj către tînăra generație ca să citească cît mai mult. Or, fiecare filă citită se așează sub picioare, asigură o altă înălțime a înțelepciunii”, a explicat Sergiu Artene, după care a accentuat: ”Doar prin lectură putem să facem deosebirea dintre bine și rău, prin lectură putem alege grîul de neghină”.
Oricine se apropie de cartea-monument poate citi celebrele versuri din poezia ”Legămînt” de Grigore Vieru, o poezie dedicată lui Mihai Eminescu. Este, de fapt, un testament spiritual pentru urmași: ”Ci să nu închideţi cartea/… S-o lăsaţi aşa deschisă,/ Ca băiatul meu ori fata/ Să citească mai departe…”.
Cel care a oferit banii pentru edificarea cărții este un călărășean stabilit cu traiul în Franța – Vitalii Lozovan. Consiliul raional Călărași a acoperit cheltuielile pentru inscripție – circa 2000 de lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *