După un sfert de secol, copiii vor merge la grădiniță la ei în sat

vinatori, gradinitaÎn aceste zile, părinții celor  55 de copilași, cu vîrsta cuprinsă între trei și șase ani, din satul Vînători, sînt cei mai fericiți. Asta, pentru că în sat a fost deschisă, în sfîrșit, o grădiniță. Evenimentul a fost așteptat de către săteni un sfert de secol!
Pe 11 mai, într-o atmosferă solemnă, cu mulți oaspeți de peste tot, în prezența Ambasadorului României în Republica Moldova, Marius Lazurca, grădinița a fost deschisă oficial. Totul a decurs așa cum prevede obiceiul și tradiția: cu tăierea panglicii, cu luări de cuvînt și mulțumiri. Rămîne doar ca picii să se facă aici comozi și să se bucure din plin de noile condiții. Au la dispoziție două grupe, amenajate ca la carte, cu toate cele necesare.
Edificiul – o casă boierească veche, care a aparținut cîndvaunui moșier din Iași, a fost reabilitat în totalitate. A fost schimbat integral acoperișul, au fost renovați pereții, tavanul și podeaua.
Clădirea a fost reparată și pe exterior, pereții au fost izolați termic. Au fost instalate și sisteme noi de încălzire, de alimentare cu apă și canalizare.Astfel, grădinița a devenit unica instituție din
Vînătoricare are, în prezent, grupuri sanitare în interiorul clădirii.
Proiectul, care a inclus atîtreparația capitală, cîtși dotarea grădiniței, a costat trei milioane de lei. Jumătate din sumă, adică 1,5 milioane de lei a fost oferit de către Guvernul României. Cealaltă jumătate a venit din bugetul de stat, din cel raional și local. Astfel, vechea clădire acum este de nerecunoscut.
”Ceea ce am văzut azi la Vînători ne demonstrează utilitatea programului României. Cei 55 de copii care vin astăzi la această grădiniță modernă, cît și părinții acestora, beneficiază în mod direct de asistența Guvernului României. Faptul că s-a lucrat atît de bine la grădinița din  Vînători ne încurajează să continuăm acest proiect”, a declarat ambasadorul Marius Lazurca, după care a continuat: ”Sperăm ca în curând, prin vocea Premierului României, să putem anunța o nouă finanțare destinată modernizării și dotării grădinițelor din Republica Moldova”.
Reamintim că, pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 20 de milioane de euro prin ”Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova” şi 3 milioane de euro prin proiectul „Sporirea accesului și a gradului de participare a copiilor la educație timpurie în Republica Moldova”.Din grantul oferit de România au fost renovate peste 800 de instituţii preşcolare din Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *