Întrebări fără de răspuns | Cum, cu bani puțini, să avem servicii sociale?

Imagine simbol: www.punctul.ro

Imagine simbol: www.punctul.ro
Imagine simbol: www.punctul.ro

Indignare și nedumerire în rîndul reprezentanților din domeniul asistenței sociale. După ce au depus eforturi substanțiale și au lansat un șir de servicii sociale, iată că acum nu știu cum să le asigure continuitatea. Asta, pentru că statul, în contextul descentralizării financiare, nu va mai finanța aceste servicii, povara fiind pusă pe umerii consiliilor raionale. La rîndul lor, reprezentanții consiliilor raionale se plîng că nu au bani.
Ce-i de făcut? Cum, cu bani puțini, ar putea fi menținute servicii sociale de calitate?
La aceste întrebări au încercat să afle răspunsul angajații direcțiilor Asistență Socială și Protecția  Familiei (DASPF) din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași și Strășeni, întruniți la Ungheni, pe 21 aprilie. Au venit aici și reprezentanți ai Cancelariei de Stat și Ministerului Finanțelor, cărora cei prezenți le-au spus of-urile, în speranța că vor fi auziți.
Xenia Axente,
șefa DASPF Nisporeni:
De unde să luăm bani?
În ultimii trei ani, am dublat numărul serviciilor sociale. Le-am deschis, le-am dezvoltat. Acum, ne întrebăm cu toții de unde să luăm bani pentru menținerea lor? Dar de unde ia statul bani pentru învățămînt, sănătate, care se consideră domenii prioritare? De ce asistența socială nu se regăsește printre aceste domenii? Dacă un copil nu are cu se îmbrăca, sau e flămînd, sau nu are acoperiș deasupra capului, el nu poate merge nici la școală, nu poate fi nici sănătos.
Nu știu cine s-a gîndit ca asistența socială să nu fie susținută financiar din partea statului. Eu consider că nu e corectă această decizie. Dacă tot ne-am adunat astăzi aici, vă îndemn să ne gîndim cu toții, inclusiv cei de la Guvern, de la ministerele de resort, ce facem mai departe cu beneficiarii noștri, unde îi trimitem? Căci ei vin la noi și caută ajutor.
Tudor Rădeanu,
șeful DASPF Ungheni
:
Reprofilăm și concentrăm serviciile sociale
Cred că ar trebui să încercăm să reprofilăm unele servicii sociale sau să le comprimăm în niște centre multifuncționale. Consider că astfel am putea să facem economii, căci s-ar diminua numărul de angajați, ar scădea cheltuielile de întreținere etc. Din păcate, la nivel național nu există, deocamdată, un model de astfel de centre.
Totodată, ne gîndim că ar fi bine să punem accentul pe comunitate, pe mediul familial. Or, noi nu valorificăm pînă la capăt potențialul local. Pentru menținerea și dezvoltarea serviciilor sociale, ar trebui să ne concentrăm și pe atragerea unor proiecte cu finanțate din exterior.
Vasile Gîlcă,
șef serviciu în cadrul DASPF Călărași:

Să eficientizăm resursele
În ultimii trei ani, s-au dezvoltat și la noi serviciile sociale. Acum, numărul beneficiairlor este impunător și trebuie să le oferim aceste servicii, căci avem probleme foarte multe, mai ales în ceea ce ține de copiii în situații de risc. E vorba și de vagabondaj, și de cerșit.
Chiar dacă bugetul este auster  – nu știu dacă va fi mai bun în anii viitori – totuși trebuie să ne gîndim cum am putea să eficientizăm resursele și să le direcționăm corect acelor beneficiari care au nevoie stringentă de ajutorul statului. Sperăm că mesajele noastre vor fi transmise celor de la guvernare și se va schimba măcar ceva în bine în acest domeniu.
Apropo
Evenimentul respectiv a fost organizat de Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției sociale, a copilului și familiei din Chișinău, în colaborare cu Consiliul național pentru protecția drepturilor copilului al Cancelariei de Stat și cu susținerea UNICEF Moldova.
Oaspeții din capitală și-au notat propunerile parvenite de la participanții la discuții și au promis să le pună pe masa de lucru a Guvernului, pentru a identifica soluțiile.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *