De Ziua Internațională a muzeelor | Un muzeu în gospodăria proprie

Imagine simbol: protv.md

Imagine simbol: protv.md
Imagine simbol: protv.md

Bravicea, Călărași. Ziua de 6 mai va fi una memorabilă pentru braviceni. Și nu doar că, în acea zi, de Sf. Gheorghe, a fost sărbătorit hramul satului. Lume multă s-a adunat la casa lui Valeriu Bordei, profesor de muzică. Motivul? Aici a fost sfințit muzeul pe care dînsul l-a amenajat în curtea proprie.
”Am construit și o încăpere separată de vreo 50 metri pătrați, pentru a-mi aranja frumos toate exponatele”, povestește braviceanul. Nu știe exact cîte exponate are. Zice că a adunat și coveți, și cîntare, și oale, și teascuri, și încă multe altele. Cam 70 la sută dintre obiecte le are de la consăteni. Cel mai vechi exponat din muzeul său este o biblie de vreo 200 de ani, scrisă în slavonă veche.
Fiind întrebat cînd și de unde i-a venit ideea de a deschide un muzeu în gospodăria proprie, dînsul a recunoscut că ideea a apărut cu mulți ani în urmă, cînd se afla departe de casă. Timp de 13 ani, Valeriu Bordei a muncit, ca mulți alți moldoveni, în Grecia. ”Am crezut că acolo voi fi pus în capul mesei”, face dînsul o remarcă, mai în glumă, mai în serios.
După ce a revenit acasă, s-a pus pe treabă. Pasiunea pentru exponatele vechi, dar și pentru muzee, l-a determinat să facă ceva frumos. Timp de aproximativ patru ani, a adunat exponatele, după care și-a creat propriul muzeu. Deocamdată, nu va percepe nici o taxă de la cei ce vor dori să vină la muzeul lui. Poate, pe viitor, cine știe. Timpul va arăta.
Chiar dacă în Bravicea mai există un muzeu al satului, Valeriu Bordei și-a dorit să aibă unul la el acasă. E o plăcere de nedescris atunci cînd cineva îi deschide poarta pentru a-i admira exponatele și munca depusă de-a lungul anilor, mărturisește. Se bucură pentro orice vizitator.
Valeriu Bordei ne-a mai povestit că, de-a lungul vieții sale, a vizitat foarte multe muzee, despre care a făcut și filmulețe. ”Numai în Grecia am fost la vreo 50”, afirmă.
Grozeștiul – din secolul XIII și pînă prezent
De acum încolo, gozeștenii interesați de istoria satului lor vor putea afla mai multe, dacă vor păși pragul muzeului satului, inaugurat, acum o lună, la Liceul ”Prometeu” din localitate.
”Conceptul l-am creat încă în anul 2006. Exponatele au fost adunate pe parcursul anilor. Iată că peste zece ani muzeul și-a deschis ușile, ceea ce ne bucură foarte mult”, a declarat pentru
”Expresul” Elena Dobzeu, directoarea liceului din Grozești.
Muzeul proaspăt deschis numără circa 600 de exponate, care au fost adunate cu multă grijă, unul cîte unul, de către elevi, de la locuitorii din sat. Acestea rămăseseră de la bunei și se păstrau prin poduri, prăfuite, departe de ochii lumii. Acum, fiecare exponat și-a găsit locul în muzeu.
Cel mai vechi obiect care se păstrează aici e o monedă ce datează din secolul al XIII-lea.
Potrivit Elenei Dobzeu, moneda respectivă a fost dăruită de Ion Mocanu, fost profesor de istorie. Dînsul o păstra acasă încă din tinerețe. Cu mulți ani în urmă, la Grozești fusese descoperit un tezaur care, ulterior, a fost luat la Chișinău. Pentru că Ion Mocanu contribuise la descoperirea lui, i-a fost lăsată, drept recompensă, una dintre monedele găsite. Iată că acea monedă reprezintă cel mai de preț exponat al muzeului.
Elena Dobzeu ține în mod deosebit și la alte două exponate: stema și drapelul satului Grozești, aprobate de Comisia Națională de Heraldică acum doi ani. ”Ne mîndrim că avem ce lăsa pentru urmașii noștri”, a făcut o remarcă directoarea.
Aflînd că articolul despre muzeu va apărea în ”Expresul” cu ocazia Zilei internaționale a muzeelor, marcată pe 18 mai, Elena Dobzeu a recunoscut că nu știut despre această zi. Însă, odată ce a aflat, a promis că va organiza o zi a ușilor deschise pentru locuitorii satului, începînd cu picii de la cele două grădinițe și terminînd cu vîrstnicii. ”Ne bucurăm că ne informați despre ceea ce nu cunoaștem”, a mai spus dînsa.
Natalia Junghietu,  Ina Landa


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *