Dacă nu se intervenea, copacii rămîneau pe jumătate goi

Imagine simbol: lmar2012b.blogspot.com

Imagine simbol: lmar2012b.blogspot.com
Imagine simbol: lmar2012b.blogspot.com

Săptămîna trecută, pe 19 aprilie, apicultorii din satele Bursuc, Cristești și Secăreni și-au ținut albinele închise. Au făcut-o nu așa, pur și simplu, dar la recomandarea silvicultorilor nisporeneni.
Asta, pentru că, în acea zi, deasupra pădurilor din zona respectivă s-au efectuat stropiri aeriene împotriva dăunătorilor defoliatori.
Alexandru Fărîmă, inginer pe paza și protecția pădurii din cadrul Întreprinderii de stat pentru silvicultură ”Nisporeni-Silva”, a specificat că stropirile au o țintă concretă: molia verde a stejarului, cotarul brun și trombarul frunzelor de frasin. Aceste insecte, susțin silvicultori, reprezintă dușmanii de moarte ai stejarilor și frasinilor. Ele atacă frunzele tinere, hrana lor principală. Și molia verde a stejarului, și cotarul brun, dar și trombarul frunzelor de frasin s-au înmulțit, în ultimul timp, din cauza timpului secetos, ne-a explicat Alexandru Fărîmă. Astfel, în anul curent, exista riscul ca dăunătorii să lase arborii pe jumătate goi, fără frunze, dacă nu se intervenea la timp.
”Dacă, în acest an, nu am fi stropit pădurile, la anul ne-am fi putut trezi cu defolierea arborilor pînă la 100%, ceea ce ar fi dus la uscarea în masă a stejarilor și frasinilor”, a mai făcut o explicație specialistul, precizînd că decizia efectuării stropirilor a fost luată de către Agenția ”Moldsilva”, urmare a unor cercetări silvo-patologice efectuate pe parcursul anului trecut și în primăvara curentă de către specialiștii Centrului de Monitoring și Protecția Pădurilor din cadrul Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice de la Chișinău.
Stropirile au fost efectuate pe o suprafață de 580 hectare, cuprinzînd trupurile de pădure Cristești, Valea Lacului și Cătană. Deși preparatele utilizate la combaterea dăunătorilor nu sînt periculoase pentru viața omului, totuși populația din zonă a fost anunțată să evite în ziua cu pricina plimbările în pădure, culesul ciupercilor, aflarea animalelor domestice aici.
De notat că acțiuni similare de combatere a acestor dăunători au avut loc și în anul 2014, doar că pe alte porțiuni de pădure, aflate în gestiunea întreprinderii silvice nisporenene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *