Banii tai | Mai informați, mai siguri de ceea ce-și doresc

lumina”Asigurarea transparenței în procesul decizional”. Astfel s-a întitulat sesiunea de instruire a funcționarilor din cadrul primăriei Călărași, care a fost organizată de către Asociaţia Presei Independente în cadrul proiectului „Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităților”, cu suportul şi Ambasadei Britanice.
Instruire pentru o activitate transparentă
O parte dintre angajaţii primăriei au obţinut astfel noi cunoştinţe utile în domeniul asigurării unei activităţi transparente în procesul decizional. Aceștia au fost informați despre cadrul legislativ privind transparența în procesul decizional, despre etapele de asigurare a transparenței, procedeele de informare.
Un capitol aparte l-au constituit consultările publice. Inga Burlacu, coordonatoare de proiect, le-a vorbit participanților despre etapele desfășurării acestora, scopul, inițiativa de consultare, dar și avantajele consultărilor cu cetățenii.
Cele mai multe discuții între participanți le-a generat compartimentul ”Transparența în procesul decizional prin intermediul paginii web”. Și asta, deoarece primăria orașului Călărași are deja o anumită experiență în acest domeniu. Primarul Nicolae Melnic a povestit despre practica utilizării paginii web a primăriei orașului, menționînd că este foarte des actualizată, astfel motivînd călărășenii să fie activi atît pe pagina web, dar și pe rețelele de socializare. În plus, au început să fie transmise online și ședințele consiliului orășenesc.
De notat că instruirea funcţionarilor din primăria Călărași a constituit etapa finală a Proiectului ”Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităților”. Anterior, au fost organizate două consultări publice privind subiectele legate de transparenţa decizională în domeniul investiţiilor capitale, dar și o prezentare publică a acestor consultări. În total, în cadrul activităţilor de proiect au participat peste 100 de locuitori ai oraşului.
Ce spun călărășenii? Răspunsuri din chestionare
”Cît de utile sînt cosultările publice?”, a fost întrebarea, la care majoritatea a răspuns că sînt foarte importante și chiar necesare, pentru că cetățenii au posibilitatea să adreseze direct întrebări și, împreună cu autoritățile publice locale, să găsească răspunsurile și soluțiile la probleme.
”Consultările publice reprezintă un interes pentru cetățeni, dar și pentru admninistrația publică locală?”, a fost o altă întrebare din chestionar. ”Da”, au răspuns majoritatea, argumentînd că cetățenii trebuie să știe unde se cheltuie banul public, iar administrația publică trebuie să știe  cel mai bine problemele orașului. Astfel, odată cu organizarea consultărilor publice, se strabilește și o legătură mai puternică între cetățeni și autorități.
Totodată, foarte mulți călărășeni au menționat că termenul ”investiții capitale” nu le este străin. În ceea ce privește proiectele planificate pentru anul 2016, doar 10 la sută din respondenți au spus că nu știu care sînt acestea. Restul chiar le-a enumerat. Majoritatea au mai menționat că primăria orașului Călărași ține cont de transparența investițiilor capitale și a banilor publici.
Iluminatul stradal – o problemă în curs de soluționare
Printre proiectele de investiții capitale, solicitate de către cetățenii orașului Călărași, s-a numărat și iluminatul stradal, această problemă regăsindu-se în topul doleanțelor lor. Iată că, în scurt timp, vor începe lucrările asupra iluminatului public.
Vor fi iluminate străzile Bogdan Petriceicu Hasdeu, Gheorghe Asachi și Mitropolitul Varlaam. ”Peste patru kilometri de drum vor fi iluminate, mai exact 4350 de metri”, a declarat Nicolae Melnic, primarul de Călărași. Valoarea totală a lucrărilor va fi de peste 1 milion 600 mii de lei, dintre care 1 milion 200 mii de lei vor fi alocați din Fondul de Eficiență Energetică, iar 411 mii lei va fi contribuția primăriei Călărași.
Potrivit primarului, odată cu iluminarea străzilor respective, se va putea spune fără pic de ezitare că mai mult de jumătate de oraș are iluminare publică, circa 55 %.
Primarul, însă, nu a putut spune exact cînd vor începe lucrările. ”Cert este că, pînă la sfîrșitul anului, aceste străzi vor fi iluminate”, a dat asigurări dînsul.disclaimer


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *