STOP FALS | În ajutor nisporenenilor. Cum să alegem grîul de neghină în mass-media?

STOP FALS logoZeci de posturi de televiziune, publicații periodice de tot felul, site-uri peste site-uri… Informația dă năvală peste noi în fiecare zi, în fiecare oră.
”Cu toții sîntem victimele acestei informații”, avea să menționeze, în cadrul unei întîlniri cu locuitorii orașului Nisporeni, Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente.
Cum să stabilim care informație este adevărată și care este falsă?Cum să stabilim că cineva își dorește cu tot dinadinsul să ne manipuleze și, implicit, să ne prostească?
La aceste întrebări, dar și la multe altele, au răspuns oaspeții din capitală: Petru Macovei și Alina Radu, directoarea Ziarului de gardă.
Jurnaliștii sînt de vină?
Referindu-se la situația actuală, cineva dintre cei prezenți la eveniment a exclamat: ”Jurnaliștii sînt de vină!”, dînd de înțeles că anume jurnaliștii sînt cei care distorsionează adevărul și care, prin ceea ce fac, incită spiritele și dezbină societatea. Replica a venit imediat din partea Alinei Radu: ”Dumneavoastră ce lucrați? Bibliotecară? Bibliotecarii sînt de vină că oamenii nu citesc! Voi fi eu corectă dacă aș spune așa? Cred că nu. Cunosc bibliotecare foarte bune, care își fac meseria cu dăruire de sine. Așa e și în cazul jurnaliștilor.  Da, există jurnaliști care nu au făcut muncă onestă, au manipulat, au prezentat informații false. Dar un jurnalist care se străduie să facă munca onest se simte ofensat de cuvintele dumneavoastră. Să nu mai generalizăm”.
Adevăr sau minciună
Dar accentul a fost pus, în acea zi, pe exemple mai puțin bune. ”Din păcate, trăim într-o societate, în care partidele au o mare influență asupra mass-media și asta nu e normal”, a făcut o remarcă
Petru Macovei, precizînd, totodată, că adevărul este interpretabil, căci fiecare om are propriul adevăr.
Și totuși… ”Nu poți să spui că s-a întîmplat ceva atunci cînd, în realitate, nu s-a întîmplat. Nu poți că afirmi că s-a produs un eveniment, atunci cînd acesta nu s-a produs”, a menționat dînsul.
Au urmat numeroase exemple de acest gen, atît din presa din R. Moldova, cît și din cea internațională, în mod special, din Federația Rusă.

În fotografie: Alina Radu și Petru Macovei la Nisporeni Fotografie: Ina Landa
În fotografie: Alina Radu și Petru Macovei la Nisporeni
Fotografie: Ina Landa

Un exemplu elocvent în acest sens este știrea difuzată de un post de televiziune din Chișinău, cu privire la părerile consătenilor fostului candidat la funcția de prim-ministru, Ion Sturza. Nu e vorba de părerile propriu-zise. Fiecare e în drept să aibă părerea sa, bună sau mai puțin bună. Grav e faptul că jurnaliștii au gafat. În reportajul cu pricina se menționa că ei au mers în satul de baștină al lui Ion Sturza, Pîrjolteni din raionul Călărași, pe cînd, de fapt, au fost în cu totul alt sat – Pănășești, raionul Strășeni. Locuitorii acelui sat, care au fost intervievați, au declarat în unison cît de rău s-au simțit pe vremea cînd Ion Sturza a fost prim-ministru. Dacă ar fi fost spus adevărul pînă la capăt, inclusiv că acei oameni erau din Pănășești, reportajul ar fi fost unul corect. În cazul respectiv, însă, s-a indus telespectatorului că pînă și consătenii lui Ion Sturza sînt împotriva lui.
Apropo, acel post de televiziune și-a recunoscut greșeala și a scos din arhivă reportajul respectiv.

Manipularea în prim-plan
Discuții aprinse a generat subiectul cu privire la manipulare și simbolul acesteia: o persoană, care încearcă să ne joace ca pe niște păpuși. Prin neadevăruri sau prin jumătăți de adevăruri, uneori, se încearcă a induce omului de rînd opiniile unui grup restrîns de persoane ori ale unui partid.  ”Jurnalistul nu are voie să-și bage opinia lui în știri. Jurnalistul trebuie să vină cu fapte, cifre, documente, iar cel care trebuie să-și facă propriile concluzii, să-și exprime opinia, e consumatorul de informație, adică telespectatorul sau cititorul”, a explicat Alina Radu. ”Important e să putem alege grîul de neghină în mass-media”, a adăugat și Petru Macovei.
Cine sînt păpușarii? Cine sînt păpușile? Cui îi aparține cea mai mare parte din vină?
”Cea mai mare greșeală a multor jurnaliști e că aruncă totul pe un singur om. Eu nu-l găsesc doar pe el vinovat, sau cel mai vinovat. Atîția dulăi sînt în jurul lui și execută ce spune el! Nu-i vinovat doar cel ce conduce păpușile, dar și păpușile care se lasă conduse”, a spus Leon Buzut, pensionar din Nisporeni, exprimîndu-și, totodată, dorința ca în vizorul jurnaliștilor să fie, în mod egal, toți actorii politici din Republica Moldova și nu doar unul sau cîțiva.
În loc de concluzie
Prezent la eveniment, vicepreședintele raionului Nisporeni, Ion Țugulea, și-a exprimat cîteva doleanțe: 1. ar fi fost bine să fie mult mai multă lume la o astfel de întîlnire; 2. ne-am fi dorit să știm dacă cei ce au prezentat informații false au fost trași la răspundere; 3. ar fi bine să avem mai mulți jurnaliști onești, care verifică faptele înainte de a scrie.
Întîlnirea de la Nisporeni, din 24 martie, a avut loc în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase – STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *