Banii tai | Ce-și doresc nisporenenii la capitolul investiții capitale?

Imagine simbol: proba.evenimentul.md

Imagine simbol: proba.evenimentul.md
Imagine simbol: proba.evenimentul.md

Investiții capitale, bani publici, consultări publice. Cu siguranță, acești termeni nu le sînt străini locuitorilor orașului Nisporeni. Dar de ce investiții capitale au ei nevoie acum în localitate? Oare își doresc ca autoritățile să se consulte cu ei, atunci cînd vine vorba despre banii publici și diverse proiecte de investiții capitale?
I-am rugat pe cîțiva dintre ei să ne răspundă la aceste întrebări.
Citiți mai jos opiniile lor.
Iurie Cărbune, consilier orășenesc:
Din punctul meu de vedere, necesitățile urgente pentru Nisporeni ar fi: apa și canalizarea pentru toți locuitorii din oraș, drumurile să fie drumuri, toți copiii să aibă acces la grădinițe și școli cu condiții bune, iar Nisporeniul să arate ca un oraș european și nu cum arată acum. Ar trebui să se finalizeze construcția locuințelor sociale pentru tinerii specialiști. Orașul are nevoie de parcuri, parcări, eficiență energetică a clădirilor și multe altele.
Cît privește consultările publice, e foarte important ca primarul și echipa lui să consulte părerile cetățenilor privind investițiile capitale. Consider că este loc pentru mai bine în ceea ce privește consultarea populației și transparența. În plus, de cele mai multe ori, pe lîngă primari se țin scai anumite persoane cu interese personale și, respectiv, influențează negativ activitatea acestora. Sper să nu fie și cazul autorităților din Nisporeni.
Raisa Andriuță, directoare Alianța Franceză, Antena Nisporeni:

La Nisporeni aproape că nu există transport public pentru pasageri. E e strigător la cer. Noi ne dăm bine seama că nici un investitor străin nu va propune așa gen de proiecte și că ține de datoria autorităților să soluționeze problema. Pe de altă parte, le dau dreptate și autorităților, care nu dispun de bugete mari și trebuie să identifice diverși investitori, pentru a face măcar cîte ceva în oraș.
În altă ordine de idei, cred că investițiile, odată realizate, ar trebui să fie și monitorizate cu regularitate. Vă dau un exemplu. Cu cîțiva ani în urmă, am participat la audieri publice privind construcția și amenajarea locurilor pentru staționarea transportului public. În rezultat, stațiile au fost construite, iar pe lîngă ele s-au mai construit și niște gherete, pe care administrația publică  le-a vîndut sau le-a dat în arendă. Acum mi-i rușine să privesc în ce hal fără de de hal au ajuns aceste stații. Mă întreb: ce rost are investirea banilor în niște lucruri care sînt lăsate în voia soartei mai tîrziu? O situație similară se observă și la Centrul de cultură și tineret ”Luceafărul”, în care s-a investit o grămadă de bani. În prezent, citesc anunțuri precum că se dau spații în arendă pentru baruri. Sincer, mă doare.
Consider că e primordial ca autoritățile să consulte părerea cetățenilor atunci cînd e vorba de proiecte de investiții capitale. Asta, pentru că, de cele mai dese ori, ceea în ce se investesc banii publici nu corespunde cu necesitățile oamenilor.
Vasile Luța, antreprenor:
Eu cred că cetățenii orașului Nisporeni au nevoie, în primul rînd, de accesul la servicii publice elementare: apă, canalizare, drumuri și iluminare stradală. Este foarte important să fie consultată și părerea oamenilor, căci ei văd și simt mai bine necesitățile în localitate. Primarii, de obicei, vin și fac politica partidului care i-a înaintat în funcție. Iar realizările lor cuprind un cerc restrîns de beneficiari sau doar un grup de cetățeni. Ar fi bine ca, de pe urma investițiilor capitale realizate, să beneficieze cît mai multă lume.
Maria Ciorici, locuitoare a orașului Nisporeni:
Eu locuiesc într-o zonă a orașului cu cea mai mare densitate a populației, unde sînt și multe familii tinere cu copii. Se vorbește că în august vom avea apă, dar unde se va scurge ea? În drum? Ee o problemă acută. Consider că cea mai mare necesitate, la ora actuală, este construcția unui sistem de canalizare. În caz contrar, ce sănătate vom avea noi și copiii noștri? Dacă, în următorii doi ani, nu vom avea canalizare, eu chiar nu văd nici o perspectivă de viață sănătoasă în localitate. Din punctul meu de vedere, orașul are nevoie, la acest moment, mai mult de un sistem de canalizare decît de apă. De ce nu s-au consultat cu noi, să ne întrebe de ce avem nevoie?
Tamara Ceaicovschi, tînără voluntară:
Cel mai bine ar fi ca investițiile capitale să fie acolo unde ar putea beneficia de ea mai multe persoane. În ultimul timp, oamenii sînt tot mai stresați și au nevoie de liniște și relaxare. De aceea un parc bine îngrijit, amenajat, cu bănci, este o necesitate actuală. Ce folos că avem două parcuri în oraș, dacă aspectul lor lasă mult de dorit? Părerea mea e că, dacă s-ar face investiții capitale în amenajarea acestor spații publice și, ulterior, monitorizarea, pentru îngrijirea lor, ar fi una dintre cele mai bune opțiuni.
Pe lîngă aceasta, aș vrea ca banii publici să fie investiți în reparația drumurilor, organizarea activităților pentru tineret și iluminări stradale.
Consider că, într-o localitate cum este Nisporeni, opiniile cetățenilor și viziunile lor trebuie să fie o mînă de ajutor pentru autoritățile publice atunci cînd decid cum și unde distribuie banii publici. Și transparența este un lucru deosebit de important. E îmbucurător faptul că la noi în oraș se realizează, căci primarul lasă ușile larg deschise pentru toată lumea.
Părerea mea e că primăria trebuie să se consulte cu cetățenii pentru a cunoaște părțile forte, dar și cele slabe în oraș. Iar mai apoi să investească pas cu pas, pentru a elimina cît mai mult din aspectele negative. Consultările publice sînt deosebit de importante pentru a fi cu un pas mai aproape de prosperitate.disclaimer


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *