Șoricărie în loc de Republica Moldova

Lucia BacaluTot mai des îmi dă ghes întrebarea: ”În ce țară trăim?”. Nu vă grăbiți să vă mirați. Știu: se numește Republica Moldova, stat suveran și independent de un sfert de veac.
Ei și? Acesta să fie răspunsul?
Oare mai există țări în lume, unde iese în fața presei un oarecare Șor și declară cu seninătate că a luat din bancă 250 milioane de euro, dar nu i-a luat pentru el, ci ca să le dea altora. Iar procurorii, Centrul Anticorupție și toate celelalte organe abilitate se fac că plouă. Omul recunoaște că e hoț, o spune cu propria gură și… Nimic.
Banca Națională emite un comunicat oficial, prin care anunță că anume cetățeanul Șor este principalul bănuit în furtul milioanelor de euro (Șor a declarat doar că nu e vorba de un miliard, precum se vehiculează, ci numai de vreo 600 de mii de milioane), iar procurorii, Centrul Anticorupție și toate celelalte organe abilitate se fac din nou că plouă.
Dar ce mai zarvă se face cînd vreun sărman țăran fură un sac-doi de cartofi sau mai știu eu ce. La dubală, ca să le fie de învățătură și altora!
Oare mai există țări în lume, unde un personaj dubios, bănuit de furturi în proporții deosebit de mari, este eliberat din arest (așa e legea la noi!) și candidează la funcția de primar?
Oare mai există țări în lume, unde mii de cetățeni, fericiți că sînt furați ziua în amiaza mare, merg cu voioșie la urne și-și aleg primar pe cel care tocmai fusese eliberat din arest?
Ei cum să-ți mai fie milă de un asemenea popor? Cum să-ți mai fie drag să trăiești într-o asemenea țară-unicat în lume?
Asta nu-i tot! Circul marca Șor continuă. La Orhei, moșia Șor-ului, se construiesc trotuare, drumuri, se amenajează parcuri, tot mai multe străzi sînt iluminate, se deschid magazine sociale… Da ce mai spectacole se dau! Vin artiști de peste mări și țări să le cînte orheienilor, iar oamenii de aici nu mai pot de bine.
Această situație îmi amintește de Roma Antică și celebrul împărat nebun Nero, care a ucis-o pînă și pe mama lui, care a incendiat Roma în nebunia sa. Pe vremea lui, se știe, desfrîul a atins cote maxime. Ei bine, asta vedem acum pe moșia lui Șor și nimeni nu vrea sau nu e în stare să pună capăt acestui dezmăț.
Se pare că Șor convine guvernării. Credeți că a mers cumva cineva din numeroasele instituții de control de pe la noi să vadă de unde ia bani Șor pentru tot ce face, să-i ceară socoteală? Da de unde? Șor e vîrful de lance al guvernării. Fricos, laș și cu multiple frustrări, e gata să facă orice – cred că ar putea și să omoare, dacă i s-ar comanda.
Interesant, dacă ar apărea cîte un Șor în fiecare oraș și în fiecare sat, ce-ar face oamenii? Eu cred că s-ar bucura. De ce?
Pentru că le este suficientă pîinea și… circul. Asta le-a rămas de la strămoșii romani.
Trebuie să recunoaștem că șor-ii deja se înmulțesc și am putea să ne trezim, într-o bună zi, cu o adevărată șoricărie în loc de Republica Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *