O ungheneancă – eroina primăverii în Italia

În fotografie: Nina Gorincioi-Cadoppi înconjurată de lalelele sale din Cavriago

În fotografie: Nina Gorincioi-Cadoppi înconjurată de lalelele sale din Cavriago
În fotografie: Nina Gorincioi-Cadoppi înconjurată de lalelele sale din Cavriago

A donat orașului în care a ales să locuiască și care, practic, a adoptat-o,  350 de bulbi de lalele, aduse din Amsterdam, Olanda. Gestul ei nu a rămas neobservat de presă. A remarcat-o cotidianul național ”QN il Resto del Carlino”, pentru regiunea Emilia Romagna din Italia, care a titrat: ”A vrut să mulțumească și să înfrumusețeze locul în care trăiește de 15 ani”.
Spectacol al lalelelor la Cavriago
Este vorba de Nina Gorincioi-Cadoppi, originară din satul Grozasca, raionul Ungheni. Acum 15 ani, s-a căsătorit cu Daneo Cadoppi, un om foarte respectat și apreciat în Cavriago, orașul său de baștină. De atunci, grădina casei lor, situată chiar în centrul orașului,  a devenit de nerecunoscut. An de an, locuitorii de aici asistă la un adevărat spectacol al lalelelor. Sînt mii de flori multicolore, de toate formele și dimensiunile. ”Italienii îmi zic deja că, dacă în primăvară, nu ar vedea această frumusețe de lalele, ar crede că ori am plecat, ori am murit. Nimeni nu-și mai poate imagina acest ungheraș fără flori”, povestește Nina Gorincioi-Cadoppi.
Este pentru prima dată, însă, cînd lalelele dînsei au împînzit și piața Zanti din oraș.
“Am cerut permisiunea primarului. După ce mi-a dat undă verde, am împodobit havuzul de aici cu cele mai colorate lalelele. Acum, cînd trec prin piață și văd că oamenii se opresc să privească acest havuz înflorit, mi se umple inima de bucurie. Sînt într-adevăr mîndră. Multă lume mă salută și mă felicită pentru acele flori. Pentru mine e o satisfacție extraordinară”, a declarat dînsa pentru ”QN il Resto del Carlino”.
”În 20 de zile am devenit pentru Cavriago eroină. Piața a înflorit, vin de peste tot s-o admire. Viceprimarul mi-a sărutat mîinile, cînd plantam bulbii de lalele. Și primarul mi-a mulțumit.
Săptămîna trecută, am avut la cavriago sărbătoarea lalelelor”, ne-a spus Nina Gorincioi-Cadoppi, după care a făcut o remarcă: ”Pînă nu demult, eram soția lui Daneo Cadoppi. Acum sînt deja  doamna cu cele mai frumoase flori”.
Și la Ungheni o ”mică Olandă”?
Marea pasiune pentru flori și, în mod special, pentru lalele, a făcut-o pe Nina Gorincioi-Cadoppi să ajungă cu gîndul și la Ungheni. ”În septembrie vin în Moldova și atunci vom pregăti terenul pentru a planta lalele în centrul Ungheniului. În octombrie, voi veni din nou, special să le plantez”, a spus dînsa. Pînă atunci, urmează să fie găsit cel mai potrivit loc. ”Cred că ar fi frumos în preajma Crucii martirilor neamului”, a punctat dînsa, după care a accentuat: ”Vă asigur că mai frumos centru ca la Ungheni nu veți întîlni. De fapt, Ungheni și așa e cel mai frumos oraș din Moldova”. Și-a anunțat deja susținerea  Liliana Tincu, specialist pe probleme investiționale și  consilier al primarului de Ungheni. ”Susțin această idee și mă înscriu în lista de voluntari”, a postat dînsa un mesaj pe facebook.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *