Liliacul sau "floarea memoriei"

Sursa foto: bani.md

E vremea cînd înflorește liliacul din gradină. Acesta are tulpina subțire, deseori multiplă, coroana bogată și înaltă, iar florile, în ciorchine, sînt foarte parfumate și pot fi de la albe la violet închis. În dependență de cum este tuns și îngrijit liliacul din gradină, poate să rămînă sub formă de tufă sau să se dezvolte ca arbust. Tufa nu trece de doi metri înalțime, iar ca arbust poate ajunge, daca este tuns mai rar, pîna la 3-4 metri înălțime.

Cum se îngrijește liliacul din grădină:

Locul ideal este cel mai însorit punct. Se simte bine lîngă pereții bătuți de soare și lîngă garduri. Tolerează și locurile umbrite, dar are nevoie de soare cel puțin jumătate din zi. Liliacul din gradină este un fin barometru al vremii. Daca primăvara este caldă, o să înflorească în martie, dacă iarna a fost grea și lungă, înflorește în aprilie. În toamnele lungi și calde sînt mari șanse să înflorească a doua oară, dar o să facă flori puține și rare.

Liliacul se poate planta la începutul primăverii, înainte să înmugurească, sau toamna, după ce cad frunzele pomilor. După plantare, care trebuie să respecte toate regulile de plantare a arbuștilor, trebuie udat abundent timp de cîteva săptămîni. Liliacul se prinde greu. De înflorit o să reușească abia în al doilea an.

Liliacul are nevoie, la plantare, de un sol care să se dreneze ușor. Cînd îl plantezi, pune în partea de jos a gropii un strat de nisip sau pietriș amestecat cu pămînt pentru a asigura o bună drenare a apelor. Deși are nevoie de apă, nu suportă băltirea acesteia. În plus, liliacul rezistă destul de bine la secetă. Dacă nu are suficientă apă, face economie de resurse, iar cele mai multe din frunze se vor rula spre interior. Își revine rapid, dacă primește apă.

Important în îngrijire, pentru liliac, este tăierea acestuia. Tăierile de formare se fac toamna, înainte să cadă frunzele. Acestea îmbogățesc coroana și cresc numărul cirochinilor cu flori. Trebuie de tăiat ramurile rupte, pe cele care au crescut haotic și vlăstarii prea înalți. Tăierile se pot face și primăvara, dar neapărat înainte de înmugurirea ramurilor.
Lucruri pe care nu le știai despre liliac

Supranumit „floarea memoriei„, se spune că mirosul său trezește amintiri de mult uitate, care pot fi retrăite în amănunt. Liliacul semnifică misterul iubirii, care poate face ca o persoană să uite de sine în dragostea pentru altul. De aceea, în funcție de culorile sale, liliacul poate sa transmită mesaje de dragoste sau sentimente prietenești.

Există mai mult de 1000 de soiuri de arbuști de liliac. Unele soiuri înfloresc de mai multe ori pe an. Unele pot rezista la temperaturi de minus 40 de grade, altele nu rezistă nici la minus10. Arbustul de liliac este rudă apropiată cu măslinul. Florile de liliac sînt comestibile. Parfumul florilor este maxim în miezul zilei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *