Despre drepturile omului, toleranţă şi diversitate

asachi s
În fotografie: Dumitru Rusu le vorbește elevilor de la Liceul ”Gheorghe Asachi” despre discriminare

Dacă ești dintr-o familie săracă, nu ai nici o șansă în viață. Dacă, după mai multe răspunsuri slabe la ore, ai reușit să te descurci foarte bine cu o lucrare sau un test, profesorul nu te va crede și îți va spune neapărat că ai copiat. Dacă susții că nu crezi în Dumnezeu, imediat vei fi etichetat ca un om rău.
Sînt doar cîteva dintre exemplele aduse de cei peste 30 de elevi din clasele a IX-XI-a de la  Liceul ”Gheorghe Asachi” din Ungheni, în cadrul discuțiilor privind drepturile omului, toleranţă şi diversitate, organizate de către Asociația Presei Independente (API), în parteneriat cu ziarul ”Expresul” și Coaliția Nediscriminare.
Evenimentul a avut loc pe 23 martie, iar cei prezenți au dat dovadă și de cunoștințe în domeniu, și de un interes sporit față de subiect. L-au ascultat cu atenție pe oaspetele din Chișinău, Dumitru Rusu, jurist în cadrul Coaliţiei Nediscriminare, care le-a vorbit, într-o formă accesibilă și atractivă, despre drepturile omului, despre stereotipuri și prejudecăți, despre toleranță și soluții pentru unele probleme.
”Asemenea întîlniri sînt foarte utile pentru elevi, dar, mai ales, ar fi utile pentru elevii din clasele mai mici. Noi, cei din a X-XII-a, cunoaștem și înțelegem mai multe. E bine să li se explice și colegilor mai mici ce înseamnă discriminarea, ca să nu aibă, în viitor, prejudecăți”, a menționat, la finalul întîlnirii, Elena Gîrbea, elevă în clasa a XI-a. Și colega ei, Valeria Prodaniuc, și-a împărtășit impresiile: ”Mi-a fost interesant să aflu că putem apela la anumite instanțe  pentru a preveni discriminarea. Mi-a fost interesant să aflu felurile de discriminare. De acum înainte, voi fi mult mai atentă față de cei ce mă înconjoară. Mi s-a părut interesant subiectul privind construirea rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilități. Nu știam că, dacă lipsesc, este o formă de discriminare față de persoanele care au nevoie de ele”.
Reprezentantul Asociației Presei Independente, Ion Mazur, i-a anunțat pe cei prezenți că efortul lor va fi răsplătit: ei pot participa, alături de liceeni din alte 10 instituţii de învăţământ din Republica Moldova, la un concurs de eseuri la tema drepturilor omului, toleranţei şi diversităţii. Concursul se va desfăşura în perioada martie-octombrie 2016, iar pe autorii celor mai bune lucrări îi așteaptă premii importante.
Evenimentul a fost organizat de API cu suportul Civil Rights Defenders (Suedia), în cadrul proiectului “Promovarea drepturilor omului, toleranţei şi diversităţii prin mass-media”. Opiniile exprimate în această publicaţie aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat poziţia finanţatorului.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *