Cum să cultivi ghimbirul în casă

ghimbirGhimbirul este planta perfectă pentru cultivatul în interior. Este puțin pretențioasă, are nevoie de lumină solară în cantități moderate și se poți folosi părți din ea periodic, lăsînd restul în sol pentru a crește în continuare.
Cîte ceva despre ghimbir
Pînă să ajungă plantă adultă, ghimbirul are nevoie de 10 luni pentru a se dezvolta. El nu tolerează înghețul. Ghimbirul este una dintre plantele miraculoase care cresc bine în locuri cu lumină puțină sau chiar întunecoase, ceea ce îl face ideal pentru cultivatul în casă. Bucăți mici din rădăcina ghimbirului pot fi tăiate periodic. Acest lucru va ajuta restul rădăcinii să se dezvolte mai bine, avînd în vedere că ea crește lent. Bucățelele tăiate pot fi folosite la gătit, la infuzat ceai sau ca remediu naturist.
Cîteva sfaturi utile pentru creșterea ghimbirului în casă
Pentru a obține o plantă de ghimber, trebuie să alegi o rădăcină sănătoasă, grasă și tare. Rădăcina aleasă trebuie să aibă coaja lipită de ea. Ea trebuie să aibă cîțiva mugurași pe suprafață care, dacă sînt deja un pic verzi, au șanse mai mari de a se dezvolta. Dacă rădăcina  are mai mulți muguri, atunci o poți împărți în mai multe bucăți, fiecare cu cîte un muguraș, ca apoi să le plantezi în ghivece separate. Fii sigur că alegi ghiveciul potrivit – ghimbirului îi plac ghivecele largi și cu adîncime mică, pentru că rădăcinile lui se dezvoltă în direcție orizontală.
Cum să crești ghimbir în casă – pas cu pas:
Se începe cu înmuierea rădăcinii de ghimbir în apă caldă timp de o noapte, pentru a o pregăti de plantare. Umple ghiveciul cu un sol foarte roditor, dar și care să se dreneze bine. Înfinge rădăcina de ghimbir în sol, cu mugurele orientat în sus, și acoperă-l cu 5 cm de pămînt. Udă-l abundent. Pune ghiveciul într-un loc călduros și ferit de lumina directă a soarelui. Menține solul umed, stropindu-l cu un spray sau udîndu-l puțin. Ghimbirul crește încet. După cîteva săptămîni, trebuie să apară vlăstarii. Continuă să uzi regulat.
După 3-4 luni de dezvoltare, poți recolta bucățele de ghimbir. Împinge solul spre marginile ghiveciului pentru a găsi rizomii. Taie cantitatea necesară cam la un deget distanță de marginile ghiveciului. Apoi acoperă totul cu sol. Ghimbirul poate fi astfel recoltat la nesfîrșit. Atîta timp cît este bine îngrijit, el va continua să dea rădăcini. Dacă ai nevoie de o cantitate mai mare de ghimbir, poți dezrădăcina planta, ca apoi să replantezi cîțiva rizomi.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *