Banii tai | Toaletele publice în Nisporeni – o necesitate stringentă

În fotografie: Primul veceu public reamenajat la Nisporeni

În fotografie: Primul veceu public reamenajat la Nisporeni
În fotografie: Primul veceu public reamenajat la Nisporeni

Nu știu cum este în alte orașe, dar în Nisporeni, la ora actuală, toatele publice sînt de negăsit. Poate că nici nu mi-ar fi venit prin cap vreodată să abordez acest subiect, dacă, într-o zi, nu se întîmpla să mă pomenesc în localitatea cu pricina într-o situație aproape disperată.
O istorie pe cît de amuzantă, pe atît de neplăcută
Într-o dimineață, acum cîțiva ani, cînd ”Expresul” abia își făcea loc pe piața mediatică de la Nisporeni, am decis să merg într-acolo. Pe atunci, nu prea cunoșteam nici orașul și nici oamenii din partea locului. Trebuia, însă, să caut știri proaspete și interesante pentru cititorii noștri.
Înainte de plecare, am dat o fugă pe la redacție, ca să savurez tradiționala cafeluță de dimineață, împreună cu colegele. Imediat ce am terminat de băut – fuguța în mașină și la drum. Ce folos că știam despre faptul că această băutură are un puternic efect diuretic… Cafeaua e cafea și nu am vrut să renunț la ea nici în acea dimineață.
Iată așa, m-am pomenit să caut la Nisporeni, în loc de știri și noutăți, o… toaletă publică. Ajungînd în centru, fac un popas impus de necesitățile fiziologice. Mă apropii de o doamnă și, jenată, o întreb cum aș putea găsi o toaletă. Femeia, se vede, era tare grăbită și mi-a aruncat un răspuns scurt în urma sa: ”Nu știu”. Mai fac o încercare. Mă apropii de o altă doamnă, care stătea în stație, așteptînd, cel mai probabil, vreun microbuz de rută. ”Nu o să găsiți nici un veceu pe aici. Știu că în parc era unul, dar am înțeles că e tare mare mizerie acolo. Ar fi bine să mergeți la vreun bar să vă cereți voie”, m-a sfătuit femeia.
Ce-i de făcut? Stăteam în mijlocul orașului și nu știam unde să mă duc. Nici un veceu prin apropiere, măcar caută-l cu lumînaea ziua în amiaza mare. Nu am mai dorit să verific starea veceului din parc. Am crezut-o pe cuvînt pe acea femeie din stație, care mi-a vorbit despre el. În plus, chiar să fi vrut să ajung acolo, exista riscul să nu rezist pînă la destinație. Mă cuprinseseră fierbințelele și o durere în zona abdominală îmi dădea tîrcoale.
Sentimentul de jenă s-a transformat, cît ai zice pește, în ură și neînțelegere, combinat cu o stare de neajutorare și neîncredere chiar și în puterile proprii. Eram la limita disperării. Fără ca să vreau, ochii mei căutau disperați niște tufari, dar toate tufele parcă intraseră în pămînt.
Nu beți cafea înainte de drum!
Așa că am fost nevoită să grăbesc pasul spre prima cafenea sau bar, ce mi-o fi ieșind în cale. Din fericire, am dat imediat peste un bar și un barmen înțelegător, așa că totul s-a terminat cu bine în acea zi.
Dar experiența neplăcută trăită la Nisporeni mi-a rămas în amintire. Ba mai mult, am învățat și o lecție de pe urma acestei întîmplări: nu mai beau cafea înainte de drum!
Lipsa toaletelor publice e o problemă sau ba?
”Toaletele publice, dar, mai exact, lipsa acestora la Nisporeni, reprezintă, cu siguranță, o temă sensibilă, care este în atenția mea”, a declarat primarul orașului, Grigore Robu, după care a accentuat: ”În orice oraș, indiferent dacă este mare sau mic, dacă se află în centrul Europei sau în Republica Moldova, este strict necesară construirea unor toalete publice. În calitatea mea de primar al orașului Nisporeni, construirea acestora se numără printre prioritățile mele în mandatul actual”.
Astfel, e nevoie de veceuri publice în zonele aglomerate, în zona de centru, unde vin oameni din suburbia orașului, dar și din alte localități. Potrivit primarului, deja a fost finalizată construcția unui veceu public nou-nouț, după toate standardele, în parcul orășenesc. Acesta urmează să fie deschis pînă la sărbătorile pascale. A rămas doar ca toaleta să fie conectată la rețelele de apă și canalizare.
Veceul a fost construit de către un agent economic din teritoriu, din surse private, grație unui acord public-privat cu Primăria Nisporeni.
O toaletă publică. Doar una pentru tot orașul?
”Desigur că o toaletă publică nici pe depate nu este suficient pentru un oraș”, a subliniat primarul, apoi a menționat: ”Un proiect similar privind construcția unei toalete publice va fi realizat și în centrul orașului Nisporeni. Însă acolo mai avem cîteva probleme, la care urmează să găsim soluția. Cu părere de rău, în zona respectivă s-a vîndut tot ce s-a putut vinde înainte de mandatul meu și acum urmează să identificăm măcar o mică porțiune de teren, unde să fie amplasat un veceu public”.
Totodată, autoritățile și-au propus să realizeze un studiu pentru a identifica și alte locuri pentru construcția toaletelor publice. Posibil se va recurge și la consultări publice în acest sens, pentru a solicita și părerea cetățenilor privind alegerea locurilor respective.
Anterior, în cadrul sondajului efectuat de către ziarul ”Expresul” privind investițiile publice la Nisporeni, o parte dintre oameni și-au exprimat doleanța de a fi construite și toalete publice în cele mai aglomerate locuri din oraș.
Potrivit primarului de Nisporeni, pentru construirea fiecărui veceu public primăria ar trebui să aloce, cel puțin, 80 mii de lei. Varianta ideală ar fi crearea unor parteneriate public-privat.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *