Banii tai | Ședința de totalizare a consultărilor publice – încheiată cu succes
Lista cu cele mai dorite și cele mai așteptate proiecte de către călărășeni a ajuns pe masa primarului Nicolae Melnic. În acest sens, joi, 31 martie, ziarul EXPRESUL, în parteneriat cu primăria orașului Călărași, a organizat o ședință de totalizare ale celor două consultări publice din februarie și martie, în cadrul proiectului ”Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităților”, implementat de Asociația Presei Independente și finanțat de Ambasada Britanică Chișinău prin Fondul pentru Buna Guvernare.
Cele mai așteptate proiecte
În ceea ce privește investițiile capitale de care are nevoie orașul Călărași la momentul actual, din punctul de vedere al cetățenilor, pe primele locuri se regăsesc, în ordine descrescătoare: 1. reparația drumurilor; 2. construcția apeductului și extinderea sau construcția sistemului de canalizare; 3. iluminatul public și 4. amenajarea pieței agroalimentare din centrul orașului Călărași.
Explicațiile primarului, Nicolae Melnic:
Și pentru primărie, și pentru consiliul orășenesc, problema este clară. Dacă ar fi să vorbim despre priorități , atunci, în loc de reparația drumurilor, noi am pune pe primul loc apeductul și canalizarea, pentru că, în prezent, numai 40% din populație beneficiază de apă și canalizare. Apoi am putea vorbi și despre reparația drumurilor.
Cu prioritățile sînt de acord, dar e mai greu să găsim finanțare. În ceea ce privește piața agricolă, este nevoie de a organiza consultări publice pentru a soluționa și această problemă.
Alte proiecte solicitate
Printre alte proiecte care au fost solicitate de populație se numără: reparația trotuarelor; construcția și/sau modernizarea grădinițelor; transport public; salubrizarea orașului; crearea a noi locuri de muncă; construcția unei parcări supraetajate și reparația parcurilor; renovarea clădirilor; reparația teatrului de vară din parcul central; rezolvarea problemei cu cîinii și pisicile vagabonde; construcția unei scene în aer liber; construcția veceurilor publice; construcția și amenajarea stațiilor de autobuz, a fîntînilor; înverzirea orașului.
Explicațiile primarului:
Trotuarele trebuie construite sau reabilitate concomitent cu drumurile. Banii publici nu numai că trebuie să fie cheltuiți transparent, dar trebuie cheltuiți și rațional. În ceea ce privește grădinițele, aș spune că orașul Călărași a avut noroc ca, în acest an, să pornim construcția grădiniței de tip casa pasivă. Acum lucrăm și asupra devizului de cheltuieli privind reparația fostei Școli auxiliare, care va fi transformată în grădiniță. Sper că astfel problema locurilor în grădinițele pentru copii va fi soluționată la Călărași.
În ceea ce privește parcarea supraetajată, pot să spun că tehnic poate fi făcută, mai puțin financiar. E posibil acum, doar în cazul în care vom găsi un investitor străin.
Cu referire la crearea locurilor de muncă, eu aș pune această problemă printre cele prioritare. În acest sens, ne dorim să creăm un parc în IT, pentru a atrage tinerii specialiști acasă.
La capitolul amenajarea parcurilor pot spune că deja al treilea an ne străduim să reparăm parcul din fața primăriei. Alt proiect este parcul din fața bibliotecii. Proiectul tehnic al acestuia este deja elaborat – încă în 2010. A fost depus către mai multe instituții de finanțare, dar, deocamdată, fără nici un rezultat. Totodată, în parcul de lîngă stadionul central vrem să instalăm aparate de forță – cu ajutorul Corpului Păcii. Sper că, pînă la deschiderea sezonului sportiv, acestea să fie instalate.
Problema veceurilor publice este una actuală. Avem foarte multe solicitări din partea cetățenilor. Vom construi un veceu public odată cu scena în aer liber. Acestea sînt prevăzute și de Planul Urbanistic General. Este schița, avem nota conceptuală, rămîne da găsit finanțare.
În loc de încheiere
Cele două consultări oraganizate la Călărași: ”Construcția rețelelor de apeduct și canalizare în partea de nord-vest a orașului Călărași” (etapa II) și ”Transparența investițiilor capitale prin consultarea propunerilor cu locuitorii orașului Călărași”, a adunat peste 70 de persoane, reprezentanți ai societății civile, funcționari publici, antreprenori, consilieri orășenești, membri ai consiliului tinerilor locali, membri ai organizațiilor neguvernamentale, dar și reprezentanți ai instituțiilor de învățămînt.
”Vă mulțumim că ne ajutăți să scoatem în lumină doleanțele călărășenilor și să soluționăm anumite probleme”, a spus, la încheierea ședinței, Nicolae Melnic.
Lasă un răspuns