Votat în prima lectură! Ungheniul ar putea deveni municipiu

ungheni_intrare
Proiectul de lege cu privire la statutul de municipiu pentru orașul Ungheni, dar și alte cinci orașe din Republica Moldova, a fost votat în prima lectură în Parlament pe data de 8 aprilie 2016.
Potrivit documentului, înaintat de PCRM, orașele Cahul, Edineț, Hîncești, Orhei, Soroca și Ungheni vor primi statutul de municipiu.
Proiectul prevede și modificarea formulei de finanțare a acestor orașe.
Un proiect asemănător a fost votat în prima lectură în iulie 2014. Atunci, statutul de municipiu ar fi urmat să-l obțină doar patru orașe: Cahul, Orhei, Soroca și Ungheni. A început însă campania electorală pentru alegerile parlamentare, iar proiectul de lege a fost lăsat pentru timpuri mai bune.
Expresul a scris de nenumărate ori despre eforturile depuse de primăria Ungheni, dar și de Consiliul local pentru a i se atribui acest statut.
Într-un articol publicat în ziarul „Expresul de Ungheni” încă în februarie 2008, primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros menționa: “Atribuirea statutului de municipiu de importanţă republicană oraşului Ungheni ar constitui un imbold de dezvoltare mai ascendentă a acestuia. În aspect economic, Ungheniul ar obţine o independenţă financiară faţă de bugetul raional, multe dintre taxe ar rămîne în bugetul local, ceea ce ar da posibilitatea să se investească mai mult în dezvoltarea infrastructurii oraşului. În aspect socio-cultural, managementul instituţiilor publice din teritoriu (cultură, educaţie, sport) s-ar îmbunătăţi, ar apărea posibilităţi mai largi de dezvoltare a instituţiilor de învăţămînt din localitate”.
În anul 2011 acesta declara: „Avem nevoie de acest statut, pentru că avem nevoie de un buget pe potrivă”. Potrivit dînsului, nu e normal cînd bugetul unui oraş ca Ungheniul se formează exact ca un buget al unui sat.
Ungheniul este oraş-reşedinţă a raionului Ungheni şi îşi are prima atestare documentară într-un hrisov de la Ştefan cel Mare, datat cu 20 august 1462. Ascensiunea social-economică începe după 1918. Din august 1940 este centru raional. Din anul 1972 pînă în 1994, a fost trecut pe lista oraşelor de subordine republicană, ceea ce i-a permis o dezvoltare tumultuoasă în toate domeniile.
Prin Legea nr. 306-XII din 07.12.1994 “Privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova”, Ungheniul este numit oraş-reşedinţă a raionului Ungheni şi a intrat în componenţa raionului. De atunci, situaţia financiară a localităţii depinde în mare măsură de posibilităţile bugetului raional. Implementarea legii respective a avut un impact negativ asupra dezvoltării oraşului, creînd un şir de pie­dici în soluţionarea operativă a multiplelor probleme din teritoriu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *