Banii tăi | A fost pusă piatra de temelie a ”grădiniței viitorului”

În fotografii: La treabă, cu Ulrike Knotz și Pavel Filip Foto: Natalia Junghietu
În fotografii: La treabă, cu Ulrike Knotz și Pavel Filip Foto: Natalia Junghietu
În fotografii: La treabă, cu Ulrike Knotz și Pavel Filip
Foto: Natalia Junghietu

Forfotă mare, săptămîna trecută, la Călărași. În ziua de 6 aprilie, pe șantierul de construcție a grădiniței de tip casa pasivă a fost sărbătoare. Aici fost inaugurat, în mod oficial, șantierul de construcție și a fost pusă, simbolic, piatra de temelie. Această misiune i-a revenit lui Pavel Filip, prim-ministrul Republicii Moldova și Ulrike Knotz, ambasadoarea Republicii Federale Germane în Republica Moldova.
La eveniment au fost prezenți atît localnici, reprezentanți ai administrației publice locale,  Nicolae Melnic, cît și înalți oaspeți din capitală.
”Grădinița viitorului”
”Construcția grădiniței nu ar fi fost posibilă fără susținerea esențială a Guvernului Germaniei, a Guvernului Republicii Moldova și Fondului de Investiții Sociale”, astfel și-a început discursul gazda evenimentului, Nicolae Melnic, după care a continuat: ”Se vede că lucrările au fost începute cu dreptul. Așteptăm ca acestea să fie executate conform planului și, exact peste un an de zile, să venim aici ca să tăiem panglica”.
În aceeași ordine de idei, prim-ministrul Pavel Filip a menționat că va încerca să monitorizeze personal construcția grădiniței, venind cu un îndemn către constructori să lucreze calitativ și în termenii stabiliți, ”ca, peste un an, să vedem aici un obiect frumos și copii fericiți”, vorba dînsului. Premierul a remarcat și caracterul inovativ al proiectului: ”Mă aflu aici, ca să pornim o construcție foarte importantă pentru Călărași, care face parte din generația nouă. S-a tot vorbit de casa pasivă, eu aș spune s-o numim ”grădinița viitorului” și să fie un bun început și un exemplu pentru celelalte regiuni ale Republicii Moldova”.
Ambasadoarea Germaniei, Ulrike Knotz, a menționat că susținerea proiectelor de eficiență energetică este o prioritate pentru cooperarea bilaterală, iar proiectul ce se realizează la Călărași de către Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM), cu susţinerea Băncii germane KfW, are și un important caracter educativ. ”Este un proiect model pentru Republica Moldova, iar construcția unei grădinițe este deja un prilej de bucurie. Mergînd la această grădiniță, generațiile viitoare vor învăţa să utilizeze cu grijă resursele naturale, să utilizeze tehnologii performante și să aibă grijă de mediu”, a accentuat ambasadoarea.
Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, prezent și el la eveniment, a menționat că din 2019 toate clădirile publice vor fi construite după acest concept. ”Grădinița de la Călărași este prima rîndunică și un exemplu pentru ceilalți, cum pot fi construite obiectivele pe viitor” , a spus dînsul. Totodată, Mihail Stratan a ținut să menționeze că această grădiniță de tip casă pasivă va consuma de 20 de ori mai puțin energie termică decît celelalte obiective publice.
Primarului de Călărași nu i-a rămas decît să le mulțumească finanțatorilor pentru această investiție, care este egală, potrivit dînsului, cu bugetul anual al orașului. În plus, vor apărea noi locuri disponibile în grădinițe pentru copiii călărășeni, iar cheltuielile  pentru întreținere vor fi cu mult mai mici decît în alte instituții publice, a adăugat și Nicolae Melnic.
Despre grădiniță
Grădinița de tip casa pasivă de la Călărași este un proiect pilot în Republica Moldova. Clădirea va fi izolată termic, cu o amplasare specială faţă de soare, cu geamuri de calitate, ce nu permit pierderile de căldură, cu pompe geotermale și panouri solare pentru încălzirea apei. Cheltuielile de întreţinere vor fi mici în comparaţie cu o clădire obişnuită şi nu vor depăşi 15 kw/h de energie pentru un metru pătrat pe an. Capacitatea grădiniței va fi de circa 100 de locuri și urmează sa fie dată în exploatare în aprilie 2017. Grădiniţa va avea o suprafaţă de 1100 metri pătraţi.
Proiectul, care a preluat practica germană, este realizat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova, cu sprijinul băncii germane KfW. Costul total al acestei construcţii este de 1 milion de euro, bani alocaţi de donatorul german. Contribuția primăriei oraşului Călăraşi este de 600.000 de lei. Grădinița va fi gestionată de către primăria orașului Călărași și va fi destinată pentru copii care vor merge în grupele creșă.
Despre construcția acestei grădinițe s-a discutat foarte aprins în cadrul consultărilor publice, desfășurate la Călărași de către ziarul ”Expresul”, în parteneriat cu primăria din localitate. Oamenii aveau păreri contradictorii în ceea ce privește locul ales.disclaimer


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *