Un proiect de lege pentru care primăria Ungheni optează din anul 2008, înregistrat de deputații PCRM la Secretariatul Parlamentului

raioane moldova
Raioanele Republicii Moldova. Sursa foto: CALM.md

Oraşele Cahul, Ungheni, Hânceşti, Edineţ, Orhei şi Soroca ar putea să devină municipii, conform unui proiect de lege înregistrat la Secretariatul Parlamentului de către deputaţii PCRM, notează Deschide.md.
Autorii proiectului afirmă că Moldova este pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte urbanizarea care, la 1 ianuarie 2016, constituia 42,5 %, 60 la sută din care revin actualmente municipiilor Chişinău şi Bălţi. În opinia comuniştilor, prin transmiterea de împuterniciri suplimentare către noile municipii, se va înregistra o creştere a indicatorilor social-economici şi în alte raioane ale ţării.
În felul acesta, dacă proiectul de lege va fi aprobat şi prevederile sale vor intra în vigoare, oraşele amintite vor putea încasa 40 % din impozitul pe venit: de două ori mai mult decât în prezent.
Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, consideră că schimbarea de statut va face posibilă implementarea a numeroase proiecte vizând dezvoltarea infrastructurii:
Noi cerem schimbarea statutului orașului Ungheni încă din 2008. Aceasta ne va oferi posibilitatea unei dezvoltării continue pentru orașul și locuitorii noștri. Ne bucură şi faptul că se va schimba și sistemul de finanțare. Vom genera mai mulți bani și vom putea, ca atare, ajuta și alte localitați din țară. Gradul de urbanizare a orașului Ungheni este unul înalt în comparație cu alte localităţi. Avem nevoie de sume mai mari de bani. Dacă nu schimbăm nimic, ne vom transforma în niște sate mari„.
Este de notat faptul că în 1998 în Moldova a avut loc o reformă teritorial-administrativă și anume a avut loc trecerea la județe. A avut loc modificarea statutului de municipiu și a fost mărit numărul acestora. Astfel, numărul municipiilor a fost majorat până la 14: Chișinău, Tiraspol, Bălți, Bender, Comrat, Cahul, Rîbnița, Orhei, Soroca, Ungheni, Dubăsari, Hîncești, Edineț, Căușeni, Taraclia.
În 2002 odată cu venirea la putere a PCRM a avut loc o trecere inversă de la județe la raioane, iar numărul municipiilor a fost micșorat până la cinci: Chișinău, Tiraspol, Bălți, Bender, Comrat.
 
Sursa: Deschide.md, Wikiwand


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *