Tragedia ce i-a marcat pe toți

niscani
În fotografie: În acea zi chiar și cerul a fost trist… Foto: facebook.com/APL-Nișcani

Tragedie de nedescris în satul Nișcani. În ziua de 25 februarie, o familie întreagă a fost găsită fără suflare în propria locuință. Este vorba de doi copii de trei și, respectiv, cinci ani, și părinții acestora, în vîrstă de 27 și, respectiv, 29 ani.
În acea zi tragică, cei doi copilași erau așteptați de către bunicii lor. Și, cum nu au mai venit, dar nici nu a răspuns nimeni la telefon, buneii au trimis o rudă după copii.
Au fost momente groaznice. Cei patru zăceau fără suflare. Tatăl şi mezinul familiei au fost găsiţi în bucătărie, iar mama şi celălalt băiat de cinci ani au decedat în dormitor.
Potrivit ultimelor cercetări, ei au murit, fiind intoxicați cu dioxid de carbon.
În locuință era instalată o centrală cu absorbție în interior, care funcţiona cu gaz natural. Căile de evacuare erau blocate. Astfel, volumul de oxigen a fost absorbit, ceea ce a dus la intoxicație, scrie dse.md.
De aproape o lună, se tot plîngeau de dureri de cap, povestește Vasile Zaharia, șeful Secției Situații Excepționale Călărași. Nimănui, însă, nici măcar nu i-a trecut prin minte că motivul ar fi insuficiența de oxigen.
Nenorocirea a marcat întreaga comunitate. Tot satul i-a plîns.
Consătenii au găsit pentru ei doar cuvinte de laudă. Cei doi erau foarte gospodari, aveau o casă frumoasă și îngrijită, iar copiii – adevărați îngerași.
Bărbatul era priceput la toate. Sudor de profesie, a lăsat în urmă multe lucruri frumoase. Femeia era agent comercial în orașul Călărași.
În acea zi, la locul tragediei s-a deplasat și o echipă de psihologi din cadrul Serviciului Situații Excepționale, pentru a acorda asistență psihologică rudelor familiei decedate.
Potrivit lui Vasile Zaharia, cercetările continuă în acest caz. Pînă se vor cunoaște răspunsurile la toate întrebările, dînsul vine cu cîteva recomandări.
”Din păcate, foarte multă lume își amintește de noi doar atunci cînd se întîmplă o tragedie. Chiar dacă vorbim în permanență despre regulile de protecție împotriva incendiilor, a intoxicărilor, oamenii nu prea țin cont de ele”, a făcut dînsul o remarcă.
Deci, este interzisă resistematizarea încăperilor fără acordul serviciilor abilitate, modificarea samavolnică a proiectului de gazificare a casei de locuit, efectuarea sistemului de ventilare fără proiect, dar și blocarea acestuia. Sînt doar cîteva reguli, dar foarte importante care trebuie respectate. Și încă ceva. Obligatoriu, măcar o dată pe an, este necesar să fie verificată starea tehnică de evacuare a coșului de fum și gaz.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *