Primăvara la țară. Motiv de sărbătoare sau de muncă?

Imagine simbol: www.alindobrin.ro

Imagine simbol: www.alindobrin.ro
Imagine simbol: www.alindobrin.ro

În văzduh plutește buna dispoziție. Lumea de la oraș se felicită reciproc cu ocazia sosirii primăverii și face schimb de mărțișoare. Rețelele de socializare sînt inundate cu felicitări.
În prima zi de primăvară ne-am propus să aflăm care este starea de spirit în satele noastre. Oare e la fel de bună și sărbătorească? Oare mărțișorul e la fel accesoriul principal?Iată ce ne-au răspuns primarii.
CĂLĂRAȘI
Constantin Poștaru, Hoginești:
”Am și uitat că e 1 martie”
Bine că mi-ați adus aminte că e 1 martie. Noi, angajații primăriei, avem atît de lucru, că nici nu știm de ai cui sîntem. Am avut niște tendere, cu niște proiecte, licitații… Lumea din sat, probabil, nu este la fel de ocupată și poate a simțit sosirea primăverii. Noi, funcționarii publici, o vom simți începînd cu 4 martie, cînd vom începe a sărbători 8 martie, Ziua femeii.
Ion Prunici, Păulești: ”Din casă în casă cu mărțișoare”
Primăvara a început foarte frumos la noi. Deși timpul e cam posomorît, ne-a venit în ospeție un grup de copii de la grădiniță, ca să ne felicite cu ocazia sosirii primăverii și să ne ofere cîte un mărțișor, ceea ce ne-a binedispus. Mai mult ca atît, o asociație obștească de tineret, pe care am înregistrat-o chiar recent, va merge azi pe la casele oamenilor să le ofere cîte un mărțișor. În total, vor fi distribuite circa 100 de mărțișoare.
Zinaida Țurcanu, Temeleuți: ”Primăvara a fost adusă de cocostîrci”
Se simte că a sosit primăvara, fiindcă au venit primii cocostîrci în sat. Oamenii sînt gata de lucru, mulți deja au ieșit în cîmp. Chiar dacă timpul e posomorît, totuși se simte miros de primăvară și mărțișorul ”circulă” prin sat din mînă în mînă, de la om la om. Cam asta este atmosfera la moment.

NISPORENI
Valeriu Ciobanu, Bolțun: ”
Aceeași tradiție ca peste tot”
Prima zi de primăvară se simte prin faptul că toți își dăruiesc unul altuia mărțișoare. Eu, bunoară, am primit unul chiar de dimineață de la soție și, la rîndul meu, i-am oferit și eu un mărțișor. Am oferit mărțișoare și angajaților primăriei. Tradiția este ca peste tot și ea trebuie respectată.
Alexei Secrieru, Cristești: ”Un mărțișor de… 15 mii de lei”
Am simțit sosirea primăverii prin faptul că angajații întreprinderii municipale din localitate au început lucrările de curățare a pomilor în locurile publice. Eu mă deplasez, chiar acum, spre Chișinău, ca să semnez un contract în valoare de circa 15 mii lei pentru a procura copaci decorativi, pe care îi vom planta în parcul din sat. Așa că mărțișorul de Cristești va costa în acest an 15 mii de lei.
Valeriu Guțu, Ciorești: ”Nimic deosebit”
Se simte că a sosit primăvara din punct de vedere al naturii. Din punct de vedere social, există tradiția de a face schimb de mărțișoare. În general, fiecare percepe această zi în mod individual și nu cu implicarea în masă a populației. Eu personal mi-am planificat să dăruiesc angajaților primăriei cîte un mărțișor. Nu am reușit, deocamdată, dar pînă diseară mai este timp.
UNGHENI
Stepan Roșca, Cornova:
”Primăvara a început în februarie”
La noi primăvara a început din februarie. La sat, cum se se încălzește timpul, lumea iese la muncă în cîmp. Știți zicala: ”O zi de primăvară hrănește un an”. Dacă omul de la țară ar sărbători într-o zi bună de lucru, nu ar avea cu ce se hrăni tot anul. Sătenilor chiar nu le arde de sărbători. La țară sînt marcate mai mult sărbătorile religioase. 1 martie e o zi obișnuită.
Valeriu Todirică, Bușila: ”Am sărbătorit destul iarna”
Azi, numai în calendar e primăvară. În realitate, aceasta a început mult mai devreme. Ghioceii demult au înflorit. Copiii deja aleargă pe toloacă. Au început să apară mieii la stînă, vițeii prin grajdurile oamenilor. Și lumea demult este prin livadă, pe la vie, prin grădini. Am sărbătorit destul iarna, acum e timpul de muncit.

Valentina Grosu, Mănoilești:
”Simplu și modest”
De dimineață, ne-au vizitat la primărie cîțiva cetățeni, care ne-au felicitat cu ocazia sosirii primăverii și ne-au dăruit cîte un mărțișor. La rîndul nostru, avem de gînd să publicăm în ziarele locale un mesaj de felicitare pentru toți cetățenii din comună cu această ocazie. Cam așa a început primăvara: simplu și modest.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *