Banii tăi | Consultările publice sînt utile și chiar necesare, spun călărășenii

În fotografie: Interes mare pentru consultarea publică de la Călărași Fotografie: Natalia Junghietu

În fotografie: Interes mare pentru consultarea publică de la Călărași Fotografie: Natalia Junghietu
În fotografie: Interes mare pentru consultarea publică de la Călărași
Fotografie: Natalia Junghietu

La Călărași a avut loc o primă consultare publică în acest an – pe 25 februarie. Anterior, ziarul ”Expresul”, în parteneriat cu Primăria Călărași, a stabilit o problemă primordială pentru cetățeni: construcția rețelei de apeduct și canalizare în partea de nord-vest a orașului Călărași. Cu această ocazie, s-a decis să fie organizată și o consultare publică. Zis și făcut.
Zeci de anunțuri au fost făcute și distribuite. În acea zi, au dat curs invitației peste 40 de persoane: funcționari publici, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, oameni de afaceri, pedagogi, tineri.
”Nu este prima consultare publică pe care am organizat-o. Am organizat și anterior, atunci cînd a fost elaborat bugetul, cînd s-a lucrat asupra Planul Urbanistic General, cînd a fost elaborată Strategia de dezvoltare economică a orașului. Niciodată, însă, nu am avut o prezență atît de numeroasă. De aceea a venit ziarul ”Expresul” – ca să ne ajute”, a subliniat, chiar în debut, primarul Nicolae Melnic. La rîndul său, viceprimarul Victor Ambroci a menționat, adresîndu-se publicului: ”Ne bucurăm că nu sînteți indiferenți față de problemele orașului. Doar împreună le putem rezolva. Subiectul pus în discuție azi va fi mediatizat, iar cei de sus vor vedea că lumea la Călărași nu este indiferentă”.
Informații generale despre proiect
Pentru început, primarul a prezentat proiectul ”Construcția rețelei de apeduct și canalizare în partea de nord-vest a orașului Călărași”, precizînd că, prin construcția a 18,05 km de apeduct, cu stații de pompare și bazin de acumulare, și a 13,6 km de rețea de canalizare, vor fi conectate și asigurate cu apă potabilă și servicii de canalizare 800 de gospodării, cu o populație de 2044 locuitori. Odată finalizat, apeductul și rețeaua de canalizare va stimula creșterea standardelor de viață din zona de nord-vest a orașului, a făcut o remarcă edilul. Rețeaua de apeduct și canalizare va fi dată în gestionare întreprinderii municipale ”Gospodăria Comunal Locativă”, iar Primăria Călărași va contribui anual cu suma de 8000 de lei pentru întreținerea și profilaxia acesteia.
Probleme la implementarea proiectului
Proiectul a fost inițiat în anul 2012. În 2013, a fost elaborat, iar în 2014 – a fost propus spre finanțare. ”De cinci ori am pregătit setul de documente. Abia a cincea oară a fost aprobat caietul de sarcini”, a făcut o remarcă Nicolae Melnic. Costul proiectului este de 18 milioane de lei: cîte 9 milioane pentru apeduct și, respectiv, canalizare.
În 2014, a fost semnat primul contract – pentru 9 milioane de lei prevăzute pentru pentru construirea apeductului. Deocamdată, a fost oferit doar un milion de lei la Fondul Ecologic Național, chiar dacă s-au cheltuit, per total, 2 milioane 200 mii. ”Înseamnă că contribuția noastră a fost mai mare decît a finanțatorului. Deci, din 18 milioane promise, am primit doar un milion în toți acești ani”, a ținut să sublinieze primarul, după care a comunicat: ”Am făcut problema publică, am întîlnit și am petrecut trei miniștri și… am rămas doar cu milionul. Dacă ar fi să primim cele șapte milioane care nu ne ajung, în timp de jumătate de an va fi apă în acea regiune”.
Reacția cetățenilor
Această informație a stîrnit nemulțumiri în rîndurile celor prezenți. ”Nu vrem doar promisiuni, vrem adevărul. Ia uitați-vă cîți oameni au venit astăzi aici. Rugăm doar să fim anunțați și noi vom mai veni”, a spus, indignat, călărășeanul Gheorghe Trifan, care, însă, pînă la urmă, s-a arătat optimist și dispus să se implice în soluționarea problemei respective. ”Domnul primar, împreună cu consilierii orășenești, vor scoate bucățica cea de nord-vest la lumină. Noi bani nu putem da, primăria are ce are. Înseamnă că trebuie de ținut lucrul acesta la control și trebuie de lucrat. Altă cale nu există”, a mai spus dînsul.
Și antreprenorul Mihail Severin a avut o propunere: ”Trebuie în permanență de dus controlul, de organizat mai des astfel de întruniri, ca să știm cum se implementează proiectul în continuare”. Un alt participant, Alexandru Arapan, a menționat că proiectul trebuie susținut, ca să fie dus la capăt, astfel ca locuitorii din partea de nord-vest a orașului să aibă apă de calitate la robinete. Svetlana Nastas a fost mai directă: ca problema banilor să fie soluționată, ar fi bine să vină toate cele 800 de gospodării cu o contribuție proprie. Dar, pentru a acoperi toate cheltuielile, fiecare gospodări ar trebui să dea cîte 18 mii de lei, fapt ce nu a putut să nu-i indigneze pe participanții la consultări.
La final, Nicolae Melnic a făcut o promisiune: ”Eu nu pot să spun azi că mîine vor fi banii, dar voi face tot posibilul ca sa rezolv această problemă cît de repede posibil”.
Apropo
Participanții la consultarea publică au avut de completat și cîte un chestionar. Majoritatea respondenților au menționat că astfel de consultări publice sînt foarte utile, pentru că cetățenii au posibilitatea să dea întrebări și imediat să primească răspunsul din prima sursă. Au rămas cu toții satisfăcuți de discuțiile din acea zi, pentru că au obținut informații mai detaliate.
La întrebarea ”Ce alte investiții necesită orașul Călărași?”, oamenii au răspuns că e nevoie de reparația drumurilor și a trotuarelor, de transport public, grădinițe de copii, iluminat public, amenajarea parcurilor, dar și de o parcare supraetajată.disclaimer


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *