”Polobocul de Aur” și-a stabilit învingătorii

polobocul de aur
În fotografie: Serghei Cladco, mulțumit de rezultate Foto: Lucia Bacalu

Zeci de sticle și-au ocupat locul pe mese. Sticle mai mari și mai mici, cu vin negru sau alb, din soiuri europene și hibride. Le-au adus cei mai buni gospodari din regiune, oameni împătimiți de arta fabricării vinului de casă. Cîtă muncă au depus, cîtă dragoste și suflet…
Un juriu competent, format din specialiști de la fabrica de vinuri din Ungheni, din oameni de afaceri pricepuți în ale vinurilor, aștepta începutul tradiționalului concurs al vinurilor de casă ”Polobocul de Aur”, organizat, anual, de către Camera de Comerț și Industrie.
Pentru prima dată, concursul urma să aibă loc într-o locație superbă, în afara Camerei de Comerț și Industrie (CCI), în afara orașului Ungheni.
”Am decis să îmbinăm două lucruri bune și utile: promovarea vinului de casă și a agroturismului. Sau: promovarea vinului de casă într-o agro-pensiune”, a explicat Serghei Cladco, directorul CCI, filiala Ungheni.
Cu toții au mers la pensiunea ”La cramă”, deschisă chiar recent, în preajma Mănoileștilor.  Gazda localului, Victor Săculțanu, i-a întîmpinat, așa cum e obiceiul la moldoveni, cu un pahar de vin și niște plăcințele de-ți lăsa gura apă.
Startul a fost dat. Una cîte una, sticlele au fost deschise, iar vinul a curs în pahare. În acea zi, juriul a avut o sarcină grea. Nu e simplu deloc să deguști peste 80 de probe de vinuri, să stabilești  care sînt cele mai bune, mai ales că, așa cum a declarat, la final, Philippe Shaudier, om de afaceri francez, stabilit la Ungheni de 12 ani, ”peste 80 la sută din probele prezentate au fost de foarte bună calitate”. ”Sînt deja al patrulea an membru al juriului. Remarc o evoluție în calitatea vinului de casă. De fapt, e un salt foarte mare. Majoritatea vinurilor sînt echilibrate, aromate și foarte gustoase”, a spus dînsul.
”Într-adevăr, avem vinuri de calitate. Mi-au plăcut, în mod special, vinurile roșii. Au toate calitățile ca să-l poți servi cu plăcere”, a menționat și Elena Scripnic, inginer microbiolog la fabrica de vinuri din Ungheni, membră a juriului. Potrivit dînsei, ”Polobocul de Aur” este ”un concurs binevenit, menit să aprecieze oamenii care au depus suflet și au muncit foarte mult pentru a produce un vin gustos”.
După multiple dezbateri și degustări repetate, au fost stabiliți învingătorii la patru categorii:
Vin alb de casă din soiuri europene: I – Veaceslav Stratan (Călărași), pentru un vin ”Muscat”; II – Tudor Aghenie (Sadova, Călărași); III – Veaceslav Stratan.
Vin alb de casă din soiuri hibride: I – Nina Arhip (Sadova, Călărași), pentru un vin ”Noa”; II – Gigore Cănănău (Valea Trestieni, Nisporeni).
Vin roșu de casă din soiuri europene: I – Tudor Șeptelici (Ungheni), pentru un vin ”Game”; II – Vitalie Lazăr (Ungheni); III – Tudor Șeptelici (Ungheni).
Vin roșu de casă din soiuri hibride: I – Victor Toma (Măcărești, Ungheni) pentru un vin ”Crasca plus Leondor”; II – Ion Radu (Romanovca, Ungheni); III – Grigore Croitor (Ungheni) și Petru Stratan (Nișcani, Călărași).
Învingătorii etapei zonale vor primi în dar cîte un butoi. Probele lor au fost transmise la Chișinău, pentru etapa națională.
Pe 14 mai, va fi organizată și ediția a doua a festivalului ”Polobocul de Aur”. De data aceasta, la Căușeni.
Lucia Bacalu,
membră a juriului pentru al cincilea an consecutivpolobocul de aur polobocul de aur poloboc de aur polobocul de aur
Fotografii: Lucia Bacalu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *