O știre publicată în ”Expresul” a devenit subiect de film

Imagine simbol:

Imagine simbol:
Imagine simbol:

Exact cu doi ani în urmă, am scris o știre, întitulată ”Cu sticla de izvar la … școală”. Nu, nu era de alcoolism, ci de… copiii de la Școala de Arte din Călărași. Aceștia veneau și mai vin la orele de pictură cu sticla cu izvar. Vinul fiert îl folosesc în loc de… acuarelă.
Imediat știrea a fost preluată de alte publicații de la noi, dar și din străinătate.
Recent, a apărut și un filmuleț, întitulat ”Art expression: putting wine to paper” (Arta expresiei: punerea vinului pe hîrtie), realizat de Nicolae Pojoga, cunoscut mai mult ca fotograf.
”A fost o comandă a unei agenții internaționale Eurasianet.org”, povestește dînsul.
Nicolae Pojoga a fost rugat să realizeze un film despre tehnica picturii în vin de la Școala de Arte din Călărași. Pentru ”Expresul”, dînsul a recunoscut că l-a intrigat această ”îndeletnicire” a elevilor de la Școala de Arte din Călărași.
”E o tehnică interesantă, dareu personal nu aș utiliza-o niciodată. Consider că vinul e mai bun la o petrecere”, a spus, după care a continuat: ”Nu sînt expert și nici critic de artă. Ceea ce mi-a plăcut a fost atmosfera de la instituția călărășeană, starea de spirit ce domnește acolo. Mi-a plăcut entuziasmul copiilor și al profesorilor”.
La final, a mai precizat că filmulețul pe care l-a realizat a fost ca o ”bombonică între multitudinea de evenimente politice ce aveau loc la acel moment”.
Svetlana Stăvilă, directoarea Școlii de Arte din Călărași, s-a declarat mult mai entuziasmată de ceea ce s-a întîmplat. ”Îmi amintesc foarte bine: atunci cînd am văzut titlul știrii, ”Cu sticla de izvar la… școală”, am avut o reacție nu chiar bună. Dar, după ce am citit tot textul, mi-am dat seama că, de fapt, este scris într-o manieră atractivă despre tehnica picturii în vin”, ne-a povestit dînsa. ”Niciodată nu mi-am imaginat că acest subiect va capta atît de mult atenția nu doar a moldovenilor noștri, dar și străinilor”, a adăugat.
Filmulețul are puțin peste trei minute și prezintă tehnica picturii în vin prin vorbele profesoarei Ana Caraman. ”De ce, totuși vinul?”, întreabă autorul.
”Pentru că acesta întrunește toate calitățile unui colorant natural. Chiar dacă, pe parcurs, își schimbă nuanța în una arămie, totuși pictura își păstrează farmecul”, răspunde.
Apropo, Ana Caraman susține că știe ce trebuie de făcut ca vinul utilizat la pictură să nu-și piardă din culoare. Iată rețea: vinul se fierbe, se adaugă mai mult zahăr în el,lămîie,după care această ”acuarelă naturală” este așternută pe hîrtie. ”Copiilor le place să utilizeze această tehnică, prin care își dezvoltă creativitatea, simțul echilibrului, simțul esteticului”, a subliniat profesoara.
Agenția de știti ”EurasiaNet” se află în New York, SUA și publică informații despre evenimentele politice, economice și sociale din țările Asiei Centrale și Caucaz, dar și din Rusia, Ucraina și Republica Moldova.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *