Banii Tai | Nicolae Melnic: ”Îmbinăm informația noastră cu dorințele oamenilor”

În fotografie: Nicolae Melnic

În fotografie: Nicolae Melnic Foto: Natalia Junghietu
În fotografie: Nicolae Melnic
Foto: Natalia Junghietu

De fiecare dată, atunci cînd vine vorba de transparența investițiilor capitale și nu numai, primăria orașului Călărași vine în întîmpinarea cetățeanului. Nu duc niciodată lipsă de idei: nici primăria, nici cetățeanul.
I-am solicitat, de data aceasta, un interviu primarului orașului Călărași, Nicolae Melnic. Ne-a interesat, în mod special, prioritățile de dezvoltare a localității, dar și transparența în administrația publică locală.
Domnule primar, sînteți deja la al cincilea mandat. Ați ținut cont întotdeauna de părerile cetățenilor cînd a fost vorba de investiții capitale sau ați făcut doar ceea ce vi s-a arătat din birou?
Depinde de circumstanțe. Bunăoară, la construcția apeductului s-a ținut cont strict de decizia proiectanților. Oamenii au venit cu o propunere, noi am avut altă propunere, dar, în cele din urmă, soluția a fost oferită de către specialiști. Totuși, în majoritatea cazurilor, susținem părerea colectivă a oamenilor. Mai bine zis, îmbinăm informația noastră cu doleanțele oamenilor.
Conform unui sondaj efectuat anul trecut, călărășenii nu prea cunosc detalii referitor la investițiile capitale, cheltuirea banilor publici. Ce se face pentru a asigura transparența în acest sens?
Am creat pagini ale primăriei pe rețelele de socializare, am creat un site al primăriei, unde este plasată toată informația. Deci, ea este făcută publică. Acum, ultima ședință a consiliului orășenesc a putut fi privită în direct, căci a fost transmisă online. Ne dorim să facem din aceasta o tradiție. În plus, invităm cetățenii la ședințe, la audieri sau consultări publice. Problema e că ei nu prea vin. Ei vin doar atunci cînd au o problemă personală.
În acest caz, nu v-ați gîndit să faceți ceva de genul: ”Dacă nu vine Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed”?
Chiar acum, înainte de a prezenta raportul de activitate, m-am gîndit s-o fac la Casa raională de cultură, dar, după o analiză, am înțeles că oamenii nu vor. De obicei, noi mergem la cetățeni, mai ales cînd e vorba de contribuția oamenilor în anumite proiecte. Noi ieșim în teritoriu, le prezentăm problema, le arătăm unde trebuie de investit și unde vor merge banii lor ulterior. În ultima perioadă, însă, recunosc că nu prea am avut asemenea întîlniri.
Cum credeți, toate investițiile capitale făcute pînă acum au meritat?
Sînt cazuri diferite. Se întîmplă ca finanțatorii să dea bani într-un anumit domeniu și pentru un proiect anumit. Cum să refuzi? Am avut un caz chiar recent, cînd o persoană fizică a vrut să construiască un teren de joacă pentru copii într-un anumit loc. Persoana vine cu banii, primăria dă terenul. Clar că nu am putut refuza. Însă, atunci cînd a fost vorba de investițiile banilor publici sau contribuție proprie, noi întotdeauna ne-am condus după Strategia de dezvoltare a orașului. Reieșind din situația actuală, nu putem realiza, de fiecare dată, anume ceea de ce are nevoie la moment orașul. Acceptăm ceea ce ni se oferă, dar ținem cont și de necesitățile primordiale ale orașului Călărași.
Dacă ar fi s-o luați de la capăt, exact aceleași proiecte le-ați implementa?
Cînd am venit la cîrma orașului, prioritare au fost sistemele de apă și canalizare. Prin 2010, această problemă, pentru o mare parte din populație, a fost soluționată. Din 2012 lucrăm pentru a-i asigura cu apă și canalizare și pe ceilalți locuitori ai Călărașiului. Cred că în acest an vom reuși. Un alt proiect a fost construcția stației de epurare, de care avea nevoie orașul. Ne vom concentra apoi asupra construcției sistemului de canalizare acolo unde acesta lipsește.
Știu că orașul Călărași are o strategie de dezvoltare…
Da, a fost aprobată în luna decembrie a anului 2015 și este prevăzută pentru următorii patru ani, pentru perioada 2016-2020.
Conform acestei strategii, ce planuri aveți în ceea ce privește investițiile capitale?
După apeduct și sistem de canalizare, o sarcină primordială pentru orașul Călărași este crearea locurilor de muncă. De aceea ne propunem să creăm un parc IT în clădirea fostului colegiu pedagogic. Am făcut o analiză și am stabilit că avem multe persoane care lucrează în acest domeniu peste hotare. De ce nu i-am aduce acasă să lucreze? Dacă ar exista condiții, cred că ar veni. Trebuie să găsim doar investitori, care să finanțeze crearea unui astfel de parc. Un alt proiect ar fi construcția unui incubator de afaceri, foarte necesar orașului.
Cît de important este pentru un oraș ca să aibă o strategie de dezvoltare?
Este foarte important. De ce? Deoarece componența consiliului se schimbă o dată la patru ani și fiecare are punctul său de vedere. Trebuie, însă, să existe o continuitate și aceasta este asigurată de Strategia de dezvoltare a orașului. Oricine ar veni, va ști ce are de făcut, va avea după ce să se orienteze.disclaimer


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *