Între noi, femeile | Despre schimbarea la față a femeii de la țară

Imagine-simbol Sursa: www.a1.ro

Imagine-simbol Sursa: www.a1.ro
Imagine-simbol
Sursa: www.a1.ro

Cresc copii, gătesc și spală, muncesc la cîmp, iar duminca și de sărbători merg la biserică. Cam acestea sînt ocupațiile tradiționale ale femeilor de la țară, pe umerii cărora, de obicei, este lăsat greul vieții. Se pare că soarta lor nu se va schimba prea curînd.
Ce e de făcut? Cum să scoatem femeile de la sat din rutina casnică? Cum să le trezim la viață? Răspunsul ni l-au oferit cele 14 femei-primari din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași.
Cine mai bine decît ele cunoaște de ce au nevoie cu adevărat femeile din mediul rural?
UNGHENI
Ana Dicusar, Cetîreni:
Eu le înțeleg foarte bine pe femei
Femeile noastre de la sat sînt cele mai chinuite. Eu cred că cea mai mare bucurie pentru ele ar fi atunci cînd guvernarea se va îngriji de ele, creînd condiții decente de viață în localitățile rurale. Am în vedere accesul la o infrastructură normală, cum ar fi apă, gaz, canalizare. Ar fi ideal ca femeile noastre să aibă și un loc de muncă chiar în sat, aproape de casă. Să nu mai plece peste hotare, să fie alături de copii, de familie. Eu le înțeleg foarte bine și, în calitate de primar, încerc să creez servicii publice de calitate, de care are nevoie toată comunitatea. Dar, în special, acord  atenție mamelor ce dau naștere unei noi generații și, prin acest fapt, asigură continuitatea vieții și a satului.
Vera Golan, Rădenii Vechi:
Trebuie să găsim timp pentru ele
Multe ar trebui de făcut. Consider că trebuie să atragem femeile în diferite activități culturale, cercuri, să le creăm condiții de muncă, să le facem să mai uite de grijile casnice. Eu încerc să le susțin cum pot. Bunăoară, chiar recent, am creat un colectiv artistic de femei. Totodată, cred că o atenție sporită trebuie să le acordăm femeilor de vîrsta a treia, căci anume ele păstrează tradițiile și obiceiurile noastre. Trebuie să găsim timp să le preluăm și să transmitem aceste tradiții tinerei generații. Eu, de fiecare dată, mă strădui să comunic cu femeile din comunitatea mea, să le ascult, iar ele, la rîndul lor, mă susțin și mă ajută în activitatea mea de zi cu zi, fapt pentru care  le mulțumesc și prin intermediul ziarului dumneavoastră.
Valentina Lincovscaia, Morenii Noi:
Să le eliberăm de grijile casnice
Ca să trezim femeile noastre la viață, ar trebui, în primul rînd, să le eliberăm, cît mai mult posibil, de grijile casnice și să le oferim un loc de muncă bun. În colectiv ele s-ar simți mai bine, mai importante, mai necesare. Nu ar trebui să fie exclusă și atenția, dar și ajutorul din partea bărbaților, de care foarte multe femei, cu părere de rău, duc lipsă. Eu le susțin. Mă strădui să le organizăm diferite activități culturale, pentru a se mai odihni și recrea.
Vera Buga, orașul Cornești:
Să le încurajăm
Femeile noastre trebuie motivate, prin condiții decente de muncă, să revină din străinătate și să-și dorească să rămînă acasă. De asemenea, ar trebui să le implicăm în diferite activități culturale, să le încurajăm să se intereseze și să se implice mai mult în toate domeniile: politică, afaceri etc. Valentin a Grosu, Mănoilești:
Vocea lor trebuie să fie mai puternică
Femeile noastre sînt receptive, participă la activitățile organizate în cadrul primăriei. Dar consider că prea puțin. Ca să se schimbe ceva la nivel de comunitate, ele ar trebui să se regăsească în număr mai mare în consiliile locale. La noi, cu părere de rău, este doar o femeie consilier. Consider că vocea lor ar trebui să fie mai puternică în administrația publică locală.
Să nu se supere bărbații, dar s-a dovedit deja: acolo unde sînt femei, lucrurile decurg mai bine.
Galina Varvariuc, Valea Mare:
Să schimbăm atitudinea față de femei
Cu părere de rău, în familiile de la sat lipsește cu desăvîrșire cultul femeii, atitudinea respectuoasă față de ele. Noi, autoritățile din teritoriu, încercăm să contribuim la creșterea nivelului educațional în școli și grădinițe, dar… Din păcate, e o boală națională. Femeia trebuie să fie ocrotită de stat și atunci schimbarea s-ar simți în mod evident. Nu aș putea spune că femeile noastre nu sînt atrase suficient în activitățile satului. Veniți la orice adunare, concert, la o activitate în școli sau grădinițe și veți vedea mai multe femei decît bărbați. Ceea ce trebuie să face e să schimbăm atitudinea față de femei în societate. Să cultivăm respectul față de femeie.
NISPORENI
Silvia Croitoru, Bărboieni:
Trebuie să vrea să se schimbe
În ultimul timp, multe seminare și tot felul de activități informaționale se organizează pentru noi, primarii. Ar fi bine să implicăm în activități de acest gen și femeile noastre de la sat. Astfel ele s-ar simți mai necesare și ar înțelege mai bine problemele cu care se confruntă comunitatea în care trăiesc. Lumea s-a înrăit, pentru că nu are locuri de muncă, pentru că nimic nu se face din partea autorităților. În același timp, nu conștientizează, nici femeile, nici bărbații, că schimbarea va veni doar atunci cînd îi va interesa pe ei cu adevărat viața satului lor, cînd vor susține proiectele ce se desfășoară la ei, vor contribui la implementarea lor.
Silvia Crîșmaru, Grozești:
Prin insistență vom ajunge să fim fericite
Întotdeauna mă conduc de vorbele lui Horațiu: ”Viața nu a dat nimic oamenilor fără un mare efort”. Acestea, din punctul meu de vedere, sînt actuale și în zilele noastre. Prin implicare putem obține succese. Bineînțeles că aceasta necesită, pe alocuri, și suport din partea autorităților, ceea ce mă strădui să și fac. Prin insistență vom ajunge să fim fericite. Eu, de felul meu, sînt o fire optimistă, ceea ce le doresc și grozeștencelor mele, dar și tuturor femeilor din Republica Moldova.
Maria Chircu, Valea Trestieni:
Ar fi bine ca femeile să dea dovadă de interes
Numai prin implicare te poți trezi la viață. Acum, către sărbătoarea de 8 martie, dedicată femeilor, vreau să invit mai multe femei la un concert de zile mari, care va avea loc la Nisporeni. În plus, în zilele de odihnă vom felicita proaspetele mămici din comunitate. Însă ar fi de dorit ca și femeile noastre să dea dovadă de interes și să se implice cît mai mult în activitățile din comunitate.
Ecaterina Lazăr, Vînători:
Să începem de la schimbarea mentalității bărbaților
În primul rînd, ar trebui să începem de la o schimbare a mentalității bărbaților în ceea ce privește rolul femeii în societate. Consider că femeile noastre s-ar trezi la viață doar atunci cînd fiecare va avea acasă o mașină automată de spălat, iar la bucătărie – tot inventarul electric, care le-ar ușura  munca. Pe lîngă aceasta, ar mai trebui să existe în fiecare sat apeduct și canalizare, dar și grădinițe. La noi, recent, s-a deschis o grădiniță în sat și, în rezultat, li s-au dezlegat mîinile multor femei. Ele au deja posibilitatea să se angajeze la serviciu, au mai mult timp la dispoziție. Pînă acum, sărmanele, erau nevoite să stea cu copiii acasă sau să meargă cu ei la muncă. Era groaznic. În prezent, le este mult mai ușor. Ca să se trezească femeile la viață, ele ar trebui să-și rezerveze mai mult timp pentru ele, să se iubească și atunci vor fi iubite și de bărbați.
CĂLĂRAȘI
Tatiana Timofti, Buda:
Să le învățăm să se implice
Să organizăm cît mai multe seminare, traininguri cu implicarea femeilor de la sat, să le învățăm să se implice în proiecte ce țin de îmbunătățirea calității vieții la sat. Numai așa vom avea ceea ce ne dorim – o schimbare pozitivă a imaginii femeii de la sat. Trebuie, cît mai des, să le scoatem din case, de la bucătărie și să le oferim momente de recreere.
Elena Oaserele, Dereneu:
Trebuie motivate
Femeile de la sat au nevoie de mai multă atenție. Noi, autoritățile locale, trebuie să le implicăm cît mai des în diferite activități, ședințe, mese rotunde. Ele trebuie motivate, trebuie să li se acorde atenție, căci, uneori, un gest face mult. Noi, atunci cînd se organizează concerte, spectacole, avem grijă să asigurăm transport, să luăm femeile și să mergem la Chișinău, și la Ungheni sau la Călărași. Ne străduim cît mai mult să ne gîndim și să comunicăm cu ele.
Ionela Lozovan, Pitușca:
E nevoie d emai multă comunicare
La ora actuală, cel mai mult lipsește comunicarea între femei. Înainte, ele se întîlneau la șezători, la hore în sat. Acolo se educa și tînăra generație. Acum, tot timpul ni l-a furat internetul. Aș vrea să le chem la comunicare, dar, din păcate, ne scapă acest segment. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că femeile noastre au pierdut interesul de a se întîlni, deși la sat asemenea activități, din punctul meu de vedere, ar fi foarte utile și ar da naștere unor inițiative frumoase.
Zinaida Țurcanu, Temeleuți:
Să le scoatem din casă
Femeile noastre nu mai comunică. Noi, la bibliotecă, am lansat un nou serviciu pentru mamele cu copii pînă la trei ani. Am organizat o întîlnire, unde să li se ofere sfaturi, să aibă parte și de teorie, și de practică. Nu pot să zic că am avut succes. Dar nu renunțăm. Ne propunem în continuare să lucrăm mai mult și mai bine pentru a îmbunătăți situația.
În altă ordine de idei, zilnic sînt vizitată la primărie de femei, care cer ajutorul pentru a se angaja la serviciu. E binevenită dorința lor de a munci, căci, mergînd la serviciu, ele se uită o dată în plus în oglindă, se îmbracă frumos, se automotivează să arate mai bine și, bineînțeles, au parte de mai multă comunicare. Mi-am propus să le ajut și sper să reușesc. Chiar recent, am invitat un expert în scrierea proiectelor. Multe femei au venit doar pentru că eu le-am invitat, ca la final să nu ne puteam despărți. Am implicat multe femei și la elaborarea Planului socio-economic de dezvoltare a localității. Văd că le-a trezit interes acest lucru. Mai pe scurt, încerc să pun în valoare orice locuitoare a satului Temeleuți. Astfel, ele devin mai sigure în forțele proprii și fac primii pași spre o schimbare în viața lor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *