Banii Tai | Consultări publice ”fierbinți” la Nisporeni

În fotografie: Consultările publice din 11 martie

În fotografie: Consultările publice din 11 martie
În fotografie: Consultările publice din 11 martie

Se pare că autoritățile publice nisporenene au conștientizat rolul consultărilor publice, atunci cînd în joc e pus un proiect de investiții capitale valoros și de importanță strategică pentru oraș.
Și cetățenii au prins gustul discuțiilor cu autoritățile, astfel că la a doua consultare publică, organizată de ”Expresul”, în parteneriat cu Primăria Nisporeni, pe 11 martie, au venit într-un număr foarte mare, circa 200 de persoane.
De această dată, subiectul a fost dedicat unui proiect de investiție capitală, ”Prut-Nisporeni”, care prevede asigurarea cu apă potabilă a orașului. E un proiect în valoare de 14,6 milioane euro.

Nisporenenii în dilemă: apa tehnică versus potabilă. Ce alegem?
Deși, la prima vedere, s-ar părea că apa potabilă pentru Nisporeni este o necesitate stringentă, iar discuțiile pe marginea acestui subiect au fost deja epuizate, totuși tema este mai actuală ca oricînd. Orașul e plin de zvonuri, lumea e incertă și confuză.
Iată cîteva dintre gîndurile celor prezenți la consultările publice din 11 martie.
Mihai Lazăr, agent economic: De cîte ori s-au adunat oamenii pentru a discuta despre acest proiect? Îmi pare că e pentru prima dată. Cît privește apeductul, sînteți sigur, domnule primar, că de mîine va curge apă potabilă în el? Consider că, deocamdată, nu trebuie sistată apa tehnică, căci vom avea o bombă ecologică în oraș.
Un pensionar: Lumea vrea două apeducte: cu apă tehnică și potabilă, dar… Eu, dacă am o pensie de 1500 lei, de unde să plătesc pentru ambele?
Un cetățean: Ne-a dus de nas cu canalizarea fostul primar, ca, pînă la urmă, să facem canalizare din cont propriu pe strada noastră. Să nu se întîmple cam așa și cu apeductul acesta.
Alt cetățean: Se zvonește că va fi creat un SRL, care va gestiona apeductul așa, ca cineva să nu facă nimic și să-i curgă banii pe hogeag acasă.

Primarul calmează spiritele și dezminte zvonurile
Grigore Robu: Apa potabilă, care va ajunge în scurt timp în casele noastre, va fi de o calitate superioară. A fost demonstrat prin probe de laborator. Chiar dacă azi apar unele neclarități, noi vom avea o investiție în sănătatea noastră.
Știu că se vorbește că apa nu va ajunge pentru tot orașul. E o afirmație total greșită. Am în față calculele referitor la debitul mediu al apei din Prut – e de circa 70 metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă că, și în condiții de secetă, vom avea rezerve de apă.
Mai știu că ați dori să mă întrebați despre costul apei. Știu că se vehiculează cu niște prețuri ireale. Vă anunț că prețul la apa potabilă va fi același ca și la cea tehnică, de 14 lei per metru cub.
Se mai zvonește că va fi creat un SRL, care mai apoi va fi furat. Pot să vă spun că gestiunea apeductului va fi încredințată unei societăți pe acțiuni, iar Primăria Nisporeni deține peste 40% din acestea. Eu voi reprezenta primăria, astfel că despre tot ce se va întîmpla acolo voi cunoaște și voi asigura transparența activității acesteia.
Cît privește funcționarea ambelor apeducte, este imposibil. Numărul de persoane ce vor rămîne conectate la apeductul vechi va fi foarte mic, iar cheltuielile de întreținere și furnizare a apei tehnice vor fi mari, deci vor crește și costurile. Deci, este economic nerentabil acest lucru.
Vă îndemn să fim solidari și să ne conectăm la apeduct acum, căci mai tîrziu, după ce drumurile vor fi reparate, va fi mult mai greu.

Ce spun consilierii orășenești
Ion Chirvas (PPEM): Am primit o scrisoare semnată de 86 de cetățeni ai orașului, care cer să aibă acces și la apa tehnică, și la cea potabilă. Noi ar trebui să le dăm voie consumatorilor să decidă ce apă vor și la care apeduct să renunțe.
Valeriu Abajeru (PLDM): Am discutat cu donatorii străini și ei ne-au spus că, grație contribuției concetățenilor lor, acest apeduct a ajuns la Nisporeni. În schimb, cetățenii noștri nu vor să achite nimic. Nu este corectă o asemenea atitudine din partea noastră. Trebuie neapărat să ne mobilizăm și să contribuim în acest sens.
Valeriu Cerednic (independent): Am o doleanță: ca la ședințele consiliului orășenesc să fie în sală tot atîția oameni ca acum,iar consilierii să înțeleagă că au fost aleși de cetățeni și lucrează în interesul cetățenilor. Să nu fiți indiferenți atunci cînd se hotărăște soarta orașului și a dumneavoastră, stimați cetățeni.
Un cuvînt de ministru în favoarea noului apeduct
La discuții s-a alăturat și ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca, originar din Nisporeni. Dînsul a declarat următoarele: ”Dau dreptate celor care spun că schimbarea apei tehnice pe cea potabilă trebuie să fie imediată. Dau dreptate și celor ce spun că în sectoarele unde nu a ajuns apeductul nou să nu fie sistată activitatea apeductului vechi. Vreau să discutăm și cu donatorii despre aceste probleme. Am făcut un apel către șeful Agenției Austriacă de Dezvoltare, Gerhard Schaumberger, să organizăm o ședință la Nisporeni, unde, împreună, să dăm răspunsuri la  întrebările existente”.
La final, ministrul a declarat pentru ”Expresul” că, consultările publice sînt mai mult decît binevenite, iar această practică ar trebui multiplicată atît printre primari, cît și președinți de raioane, miniștri și deputați. ”Ceea ce am văzut azi la Nisporeni este ideal. Cetățenii trebuie să vadă că există transparență și cu ei se consultă nu doar o dată la patru ani, ci în fiecare zi”, a punctat Vasile Bîtca.disclaimer


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *