Vin, se duc… În căutarea unui loc de muncă decent

Imagine simbol: www.anofm.md

Imagine simbol: www.anofm.md
Imagine simbol: www.anofm.md

Ministerul Muncii, Protecției Sociale şi Familiei și-a prezentat prioritățile. Printre acestea: instituirea a zece birouri de informare în cadrul agențiilor teritoriale de ocupare a forței de muncă. Menirea lor? Explicația oficială: informarea populației și reintegrarea cetățenilor reveniți în țară.
Este cu adevărat nevoie de astfel de birouri? Ce părere au șefii locali ai agențiilor respective? Cunosc ei oare despre această intenție a ministerului?
Iată ce ne-au spus.
CĂLĂRAȘI
”La moment, ne aflăm într-o perioadă de pregătire și tatonare a situației. E devreme să spunem dacă ne vom regăsi sau nu printre cele zece agenţii-pilot ce vor institui birouri de informare”, a declarat, din start, Doina Harea, șefa Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AOFM) din Călăraşi. Dînsa ne-a spus că a prezentat o informaţie amplă privind migraţia în Călărașicare, cu siguranță, va fi de folos la selectarea celor zece agenţii.
”Dacă e să facem o analiză a datelor statistice din ultima perioadă, se atestă o creştere vizibilă a numărului de cetăţeni care au revenit acasă din străinătate și solicităă serviciile Agenției de Ocupare a Forței de Muncă”, a făcut o remarcă Doina Harea. Astfel, dacă, pe parcursul anului 2014, au fost înregistrați doar 16 şomeri care au încetat să muncească peste hotare, în anul 2015 numărul lor a crescut de mai bine de patru ori și a ajuns la 75. Doar o treime dintre ei au reușit să se angajeze. În 2016, deja sînt înregistrate 13 persoane ce au revenit din străinătate. Specialiștii călărășeni se așteaptă la un număr mare de solicitanţi pînă la finele anului. În plus, foarte mulți din rîndurile migranților apelează după consultaţii – 139 de persoane în 2015 şi deja 60 – de la începutul acestui an. ”Sperăm că, datorită proiectului în discuție, să putem îmbunătăţi serviciile prestate şi să contribuim oarecum la mobilizarea migranţilor pentru o dezvoltare locală durabilă”, a punctat, la final șefa AOFM Călărași.
NISPORENI
”Am prezentat o informație referitor la acest subiect și, sper că ulterior vom fi selectați”, a declarat și Pavel Mușchei, șeful Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă din Nisporeni.
Dînsul susține că un astfel de birou ar fi binevenit la Nispporeni, deoarece numărul migranților este în ușoară creștere. Majoritatea sînt cei care au revenit de la munci din Federația Rusă. ”Nu avem o evidență strictă a migranților, pentru că nu întodeauna aceștia vor să ne spună că s-au întors de peste hotare. Este dreptul lor să o facă”, a făcut o remarcă șeful AOFM Nisporeni. Totuși, cei care au declarat că au revenit acasă de peste hotare au expus și motivele pentru care s-au întors. Este vorba de salariile mici, de situația pe piața valutară a Rusiei sau că, pur și simplu, au fost deportați. Mulți, chiar dacă revin acasă, sunt din nou cu gîndul la ducă. ”Atunci cînd află ce putem să le oferim la Nisporeni și, mai ales, care sînt salariile, imediat se interesează de oferta de lucru în Israel”, spune Pavel Mușchei. Potrivit dînsului, la AOFM Nisporeni au depus cereri pentru munca în Israel peste 250 de persoane.
UNGHENI
”Vom vedea dacă, pînă la urmă, vor fi instituite aceste birouri”, a menționat, oarecum sceptic, Vasile Bulubica, șeful AOFM Ungheni, după care a adăugat: ”Luînd în considerare numărul mare de șomeri, înregistrați la moment la noi, aș spune că Ungheniul chiar are nevoie de un astfel de birou de informare”. Cel puțin, ar fi bine să funcționeze măcar un birou regional, a mai punctat oficialul.
Și la Ungheni majoritatea migranților au revenit din Federația Rusă, din motivele deja menționate. Potrivit lui Vasile Bulubica, numărul migranților este în ușoară creștere, iar pe an se înregistrează cam cîte 50 de persoane. ”Ele se află în evidență la noi și ne străduim să le propunem ceea ce le convine, ca, de altfel, și celorlalți șomeri înregistrați la noi”, a accentuat șeful agenției.
La moment, numărul total al șomerilor înregistrați la AOFM Ungheni este de 1560. Sînt depuse și 185 de cereri pentru a pleca la muncă în Israel.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *