Un motiv în plus să-și pună pe ei haina cea mai bună și să meargă la cantină

În fotografie: Un prînz pentru vîrstnicii călărășeni

În fotografie: Un prînz pentru vîrstnicii călărășeni
În fotografie: Un prînz pentru vîrstnicii călărășeni

Zilnic, de luni pînă vineri, 70 de vîrstnici din Călărași vin la cantină, știind bine că aici li se va oferi cîte un prînz, fără ca să plătească pentru el. Totodată, vor avea parte, cu siguranță, de vorbe bune și multe zîmbete.
Toate acestea au loc, grație unei călărășence, stabilită cu traiul, de 20 de ani, în Germania. Se numește Maria Luchian și este originară din satul Căbăiești.
Am găsit-o acasă, ea venind într-o scurtă vacanță la Călărași. A evitat să ne vorbească despre propria-i persoană, motivînd că nu-și dorește să culeagă apluze sau cuvinte de laudă. Ne-a spus doar că a decis să ajute, pentru că are o atitudine aparte față de lumea necăjită. ”Cunosc foarte bine cu ce probleme se confruntă acești oameni și nu pot fi indiferentă”, a subliniat dînsa, iar în glas i-am remarcat o mare tristețe.
A adăugat apoi: ”Bătrînii, în majoritatea lor, se închid în sine, pentru că nu mai au cu cine comunica, iar asta nu-i nimic altceva decît o moarte lentă pentru ei. M-am gîndit că ar avea un motiv în plus să-și pună pe ei haina cea mai bună și să meargă la cantină, unde să mai schimbe o vorbă cu cineva, nu neapărat să mănînce acea bucată de pîine”.
De notat că inițiativa respectivă îi aparține personal Mariei Luchian. Nu este prima și, probabil, nu va fi nici ultima. De fiecare dată cînd revine acasă, bate la toate ușile posibile, pentru a-și expune propunerile, în speranța că acestea vor fi acceptate.
”Cînd mi se închide o ușă, eu caut alta pe care să intru”, povestește. Nu cerșește, ci, dimpotrivă, oferă tot ce are mai bun pentru cei care au nevoie de ajutor.
S-a simțit fericită că a reușit să realizeze și ultima sa idee. ”Datorită acestei acțiuni, bătrînii au putut trece de unele momente mai grele din viața lor. Unii discută necontenit despre aceasta, se vede că sînt bucuroși, alții sînt mai reținuți, spun un simplu mulțumesc și… se îneacă în lacrimi”, mai spune Maria Luchian.
La întrebarea: ”De unde bani?”, dînsa s-a limitat să răspundă simplu: ”Am avut norocul să am mai mai mulți bani decît alții”.
”Este un om cu literă mare”, a menționat primarul de Călărași, Nicolae Melnic, cu referire la Maria Luchian, după care a continuat: ”În fiecare an vine cu cîte ceva, este un sponsor foarte bun pentru Călărași”. Apropo, anume ei i se datorează faptul că, la ora actuală, tinerii sportivi călărășeni au o sală de sport amenajată la Școala sportivă ”Mihai Viteazul”. Maria Luchian a fost cea care a venit în ajutor cu o sumă de bani pentru reparație.
Tot ce face, face din suflet, fără să alerge după lauri și laude.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *