Răpiri de automobile în lanț

Imagine-simbol www.giurgiu.ro

Imagine-simbol www.giurgiu.ro
Imagine-simbol
www.giurgiu.ro

S-a întîmplat în dimineața zilei de 18 februarie. Un bărbat din Bălăurești s-a pornit, cu mașina proprie, ”Mercedes Vito”, la Nisporeni. L-a luat cu el și pe feciorul finului său de cununie, un băiat de 17 ani, originar din Chișinău. La Nisporeni, bărbatul a parcat automobilul chiar pe piața ”Ștefan cel Mare” din centrul orașului și a mers după cumpărături.
Băiatul rămăsese în automobil.
Cînd s-a întors, bălăureșteanul nostru nu a mai găsit nici mașina, nici pe tînăr. Inițial, a crezut că e o glumă. A tot așteptat să apară băiatul. I-a tot telefonat. Nimic. Nici un răspuns. După ore de așteptare, a decis să meargă la Chișinău, la părinții lui. Împreună au hotărît să anunțe poliția.
În prezent, oamenii legii investighează cazul, caută atît tînărul, cît și automobilul dispărut. Deocamdată, nu au nici o veste. Căutările continuă.
Proprietarul mașinii îl bănuiește pe băiat de furt. ”În cazul în care se va dovedi că are dreptate, tînărul riscă o amendă între 10 mii și 20 de mii de lei sau privațiune de libertate de la 1 la 3 ani”, a menționat Gheorghe Bargan, șeful Secției Securitate Publică a Inspectoratului de Poliție Nisporeni.
De notat că, de la începutul lunii februarie, poliția a înregistrat, la Nisporeni, deja șase cazuri de răpire a unităților de transport. În toate cazurile, susține Gheorghe Bargan, este vorba, în primul de rînd, de neglijența proprietarilor de automobile, care și-au lăsat fără supraveghere unitățile de transport. Mai mult ca atît, au lăsat  cheia în dispozitivul de pornire.
”Trei răpiri au fost comise de către una și aceeași persoană, un tînăr din Zberoaia, care abia a împlinit vîrsta de 18 ani – pe data de 16 februarie”, a mai spus polițistul, specificînd că acesta a reușit ”performanța” de a răpi două automobile într-o singură noapte, între 11 și 12 februarie. Pe atunci, era încă minor. A treia răpire a comis-o la patru zile după aniversarea zilei de naștere și, implicit, atingerea majoratului.
Chiar dacă tînărul fusese identificat, de către oamenii legii, imediat, acesta rămăsese în stare de libertate, avînd în vedere faptul că era încă minor.
După cel de-al treilea caz, însă, s-a ales cu arest preventiv de 30 de zile și cu riscul de a-și petrece următorii cinci după gratii.
Alte două răpiri de automobile au fost comise de către trei tineri, vîrsta acestora fiind între 17 și 24 de ani. ”Ei și-au recunoscut vina. Au explicat și de ce au făcut-o. Cică, nu aveau bani pentru achitarea serviciilor de transport public și atunci au luat mașinile altora ca să se deplaseze”, a menționat Gheorghe Bargan.
În loc de concluzii
”Iată ce urmări poate avea neglijența oamenilor față de bunurile proprii”, a declarat Gheorghe Bargan, precizînd că Inspectoratul de Poliție Nisporeni a inițiat o campanie de prevenire a furturilor de automobile. În acest sens, poliția a emis și a distribuit peste 200 de note informative despre cazurile de răpire a automobilelor, seturi de recomandări pentru șoferi despre cum să-și apere unitățile de transport de hoți. E simplu: să nu lase cheile în mașină, să parcheze automobilul în locuri iluminate sau special amenajate pentru parcare. Într-un cuvînt, să aibă grijă de proprietatea lor.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *